Breaking news

De azi românii vor trăi o viață mai ”scumpă”

loading...

Debutul lunii iulie, nu vine pentru români decât cu vești cât se poate de proaste. Valul de scumpiri lovește toate categroiile sociale și golește buzunarele românilor.

39687-0-hipermarket22Odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, românii vor plăti mai mult pentru tot, indiferent că este vorba de alimente, produse electrocasnice sau carburanţi, cu excepţia medicamentelor, cărţilor şi a serviciilor turistice.

La lapte şi produse lactate, lucrurile sunt clare din punctul de vedere al procesatorilor. “Laptele şi produsele lactate pleacă cu 6% în plus, ceea ce nu e egal cu preţul de la raft, pentru că nu ştim cum vor juca retailerii, care pot pune în cârca noastră un preţ mai mare. Nu ar fi prima oară”, a declarat pentru Gândul Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Și legumele şi fructele vor costa cu 5-7% în plus, ne spune Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar. “Automat, majorarea TVA va duce, pe de-o parte, la o creştere a preţurilor la legume şi fructe într-o spirală inflaţionistă, iar pe de altă parte, va încuraja evaziunea fiscală, mai ales că 75% din cantitatea de pe piaţă provine din import”, explică Dorobanţu.

De joi, mai mult va costa şi pachetul de ţigări, după majorarea TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale, a declarat directorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, citată de Mediafax. Creşterea va fi astfel de un leu pe pachet, în medie, iar cel mai ieftin pachet de ţigări comercializat pe piaţa românească va ajunge la 9,9 lei.

Preţuri mai mari au calculat şi companiile petroliere. Rompetrol Downstream, de exemplu, a anunţat creşteri cu 5,1% – 5,8% ale preţurilor, respectiv între 25 şi 28 de bani pe litru în plus faţă de miercuri, în funcţie de sortiment.

Economiștii spun că majorarea TVA nu va aduce mai mulți bani la bugetul de stat ci din contră va încuraja și mai mult evaziunea fiscală.

loading...