Breaking news

De la 1 aprilie medicamentele se scumpesc cu 6%

1 aprilie vine cu o surpriză neplăcută pentru români. În plină criză economică, prețul medicamentelor va crește cu până la 6%, transmite mediafax.ro

medicamenteActualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat în alcătuirea bugetului pentru anul în curs.

Preţul medicamentelor este calculat în acest an, în  funcţie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cât este utilizat în alcătuirea bugetului pe 2010.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara, la începutul lunii februarie, că majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până în 1 aprilie.

Cseke spunea atunci că această ajustare poate să aibă loc numai în limita a ceea ce se schimbă ca şi curs valutar. El a precizat că cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11%, pentru că leul s-a întărit față de zlot.

În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

Ministrul Sănătăţii a anunţat,  că noua metodologie va fi aplicată din 1 iulie, iar până atunci va fi păstrat acelaşi preţ de referinţă pentru medicamentele compensate şi gratuite.