Breaking news

De 7 ani, pe 15 septembrie este celebrată Ziua Internațională a Democrației

Azi, pe tot globul pământesc se celebrează pentru al șaptelea an consecutiv, Ziua Internațională a Democrației, stabilită de ONU, la propunerea statului Qatar.

ziua internationala a democratieiAstăzi, 15 septembrie 2014, statele membre ale Organizatei Naţiunilor Unite, celebrează Ziua Internaţională a Democraţiei.

Tema aleasă de ONU în acest an este „implicarea tinerilor în procesele democratice”, punând în evidenţă provocările şi oportunităţile pe care le pot întâmpina tinerii prin participarea activă în cadrul acestor mişcări.

România, ca stat membru ONU, s-a angajat activ în ultimii 15 ani, în promovarea, în cadrul organizaţiei mondiale, a unei serii de iniţiative relevante privind definirea elementelor constitutive ale democraţiei, a legăturii dintre democraţie, respectarea drepturilor omului şi promovarea principiilor statului de drept. România a fost primul stat membru ONU care a promovat aceste concepte în dezbaterile la nivel global.

România salută progresele înregistrate în definirea acestor concepte în dezbaterile la nivel global, respectarea drepturilor omului reprezentând unul dintre cei trei piloni fundamentali ai activităţii ONU. Organizaţia mondială a înregistrat progrese semnificative în gestionarea programelor de asistenţă destinate respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, promovării proceselor de democratizare în diverse state ale lumii, sprijinirii proceselor electorale şi post-electorale şi construcţiei instituţiilor statului de drept. În baza strategiei naţionale pe tema cooperării în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, România a contribuit financiar, de-a lungul timpului, la Fondul Naţiunilor Unite pentru promovarea democraţiei, Fondul pentru asistenţa electorală, Fondul care finanţează proiecte în domeniul construcţiei păcii, precum şi la bugetul Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, pentru activităţi legate de consolidarea statului de drept şi consolidarea democraţiei. România s-a angajat activ, în cadrul unor iniţiative globale, precum Comunitatea Democraţiilor, în ceea ce priveşte susţinerea proceselor de promovare a democratizării, de apărare a rolului societăţii civile în state aflate în tranziţie la democraţie şi de promovare a drepturilor omului, în general”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Marcarea zilei de 15 septembrie ca Zi Internaţională a Democraţiei a fost decisă de către Adunarea Generală a ONU prin rezoluţia 62/7 din 8 noiembrie 2007.

Propunerea a fost făcută de Qatar, în numele Consiliului Consultativ al celei de-a şasea Conferinţe Internaţionale a Democraţiilor Noi sau Restaurate, organism din care a făcut parte şi România.

Prin această rezoluţie statele membre ONU, organizaţiile internaţionale, parlamentele, precum şi organizaţiile neguvernamentale sunt chemate să contribuie la promovarea democraţiei şi la conştientizarea opiniei publice asupra importanţei valorilor şi mecanismelor democratice.

>