Breaking news

Darius Valcov: FMI și Comisia Europeană susţin rectificarea bugetară adoptată de guvernul României

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov susține că reprezentanții FMI și Comisiei Europene sunt de acord cu a treia rectificare bugetară aprobată azi de Guvernul Ponta.

fmi acord romaniaDacă în țară, liderii politici și Consiliul Fiscal critică a treia rectificare bugetară pe motiv că încalcă legea, întrucât într-un an sunt permise maxim două rectificări bugetare și acestea se pot face cel târziu în noiembrie, FMI și Comisia Europeană aprobă măsura Guvernului Ponta.

“În sedinţa de astăzi, Guvernul României a adoptat a treia rectificare bugetară, una pozitivă, care permite amortizarea impactului reducerii CAS cu 90% si prin care mai multe domenii de activitate primesc bani in plus. În urma acestei rectificări, veniturile cresc cu 1,3 miliarde, iar pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu 0. Totodata, la fel de important, deficitul bugetului general consolidat se menține la 2,2% din PIB”, a explicat ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Acesta a subliniat că rectificarea bugetară pozitivă din acest final de an,  înseamna mai mulţi bani pentru spitale şi pentru forţele armate, achitarea arieratelor înregistrate de administraţiile locale, precum şi fonduri pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

“Peste 4 miliarde de lei vor fi alocate în 2014. Vorbim despre acele miliarde care ar fi trebuit achitate anul viitor. Aşadar, excedentul bugetar înregistrat în primele 10 luni ale anului, ne permite plata acelor bani în avans şi, în acelaşi timp, ne uşurăm misiunea bugetară în 2015. Este o masură care, după cum spuneam, anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90%  pentru că este vorba de bani care nu vor mai trebui prevăzuţi în bugetul pe 2015 dar care stimulează, totodată, consumul intern. Mai mult, FMI si CE susţin proiectul de rectificare care îşi propune să realizeze țintele de deficit convenite şi susțin măsurile de cheltuieli propuse care au scopul de a devansa onorarea unor obligaţii de plată, titluri executorii, in 2014”, a mai arătat Darius Vâlcov.

În privinţa execuţiei bugetare la 11 luni, ministrul a precizat că luna noiembrie aduce veşti bune. Investiţiile din fonduri europene nerambursabile au crescut cu 3,8% faţă de primele 11 luni ale anului trecut, în condiţiile în care în urmă cu o lună acestea erau cu 8,1 % mai mici raportat la primele 10 luni din 2013. De asemenea, veniturile pe 11 luni, din impozitul pe profit, au crescut cu 11,7% faţă de anul trecut, iar veniturile totale au crescut cu 6,4% (aproximativ 12 mld. lei).

Ministrul delegat pentru Buget a mai făcut precizarea că rectificarea cuprinde şi sume destinate finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, Metrorex, SRTv şi decontării biletelor speciale de călătorie gratuită de care au beneficiat unele categorii sociale.

În şedinţa de guvern de astăzi, a fost adoptată OUG pentru aprobarea unor măsuri derogatorii de la dispoziţiile Legii privind finanţele publice nr. 500/2002 şi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 şi a fost creat cadrul legal pentru a treia rectificare bugetară a anului 2014.

>