Breaking news

Daniel Morar spune că imunitatea președintelui este imperativă, nu opțională

Daniel Morar, judecător CCR, a precizat, marți, în cadrul unei conferințe pe tema consolidării statului de drept, că președintele României nu poate renunța la imunitatea sa în condițiile actualei Constituții, întrucât aceasta “are un caracter imperativ”.

basescu - daniel morar - ccrJudecătorul Curții Constituționale, cel care pe vremea când era procuror șef la DNA a dat o dispoziție prin care preciza că Băsescu are imunitate absolută pe durata mandatului de președinte, spune că potrivit legii fundamentale, președintele nu are cum să renunțe la imunitate.

Imunitatea președintelui, spune CCR, are rolul de a-l proteja pe președinte de șicanele de zi cu zi, iar imunitatea are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunța atunci când apreciază el că ar fi oportun”, a declarat Daniel Morar, la dezbaterea despre statul de drept și drepturile electorale, organizată marți, de Ziua Internațională Anticorupție.

Însă, imunitatea nu-l scapă pe președinte de prescrierea faptelor penale comise de acesta atât înainte de mandat, cât și în timpul acestuia.

Pentru a evita prescrierea faptelor pentru care nu se poate ridica imunitatea, în Codul Penal apare un text nou care vorbește despre suspendarea cursului prescripției, iar președintele rămâne responsabil după expirarea mandatului”, a mai precizat judecătorul CCR.

Daniel Morar a participat marți la conferința “Consolidarea Statului de Drept într-un spațiu al schimbării”, eveniment moderat de expertul anticorupție Laura Ștefan și organizat de Expert Forum în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer și LiderJust.

Traian Băsescu își încheie mandatul de Președinte al României pe 21 decembrie 2014, la ora 12.00, când președintele ales prin vot direct de români, pe 16 noiembrie, Klaus Iohannis, va depunde jurământul de învestitură în funcție, în Parlament.

>