Breaking news

Daniel Morar ar putea să fie dat afară de la CCR. Asociația Magistraților contestă numirea în funcția de judecător

Asociația Magistraților din România solicită în instanță, anularea decretului de numire a procurorului Daniel Morar în funcția de judecător al Curții Constituționale, pe motiv că nu are înaltă competență.

daniel morar ramane procuror interimarAMR a depus la Curtea de Apel București, o cerere de chemare în judecată a lui Traian Băsescu și a Administrației Prezidențiale, prin care solicită anularea decretului de numire a procurorului Daniel Morar în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Asociația Magistraților din România spune că în cazul lui Daniel Morar nu s-a îndeplinit criteriul de legalitate privind înalta competență și că decretul de numire este nul, întrucât prin acesta s-au încălcat art. 143 din Constituție și art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind funcționarea CCR, care stabilesc trei condiții de legalitate pentru numirea unei persoane în funcția de judecător al CCR: pregătirea juridică superioară; înaltă competența profesională; o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică ori în învățământul juridic superior.

AMR susține că Morar nu îndeplinește condiția de înaltă competență, fiindcă este autorul a trei erori judiciare.

1 – arestarea și trimiterea nejustificată în judecată a lui Liviu Ciupe – în urma cărora statul român a fost obligat în final să plătească daune de 1,308 miliarde lei vechi fostului senator Liviu Ciupe (fiul unui judecător de Curte Supremă), fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj și fost vicepreședinte al PNȚCD;

2 – arestarea si interceptarea ambientală a fostului judecător Viorel Burzo, fapte pentru care România a fost condamnată de CEDO de la Strasbourg în august 2005;

3 – negarea imunității și transmiterea de informații false către CEDO de la Strasbourg în cazul Corneliu Bîrsan. În acest caz, DNA a efectuat în octombrie 2012 o percheziție abuzivă, scrie luju.ro, la domiciliul judecătoarei ICCJ Gabriela Bîrsan si a soțului acesteia Corneliu Bîrsan, judecător român la CEDO. Judecătorii europeni au sancționat România în noiembrie 2012, reținând că DNA, condus de Daniel Morar, a încălcat imunitatea judecătorului CEDO.

AMR concluzionează spunând că: Aceste eșecuri profesionale și abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoaștere a normelor juridice internaționale convenționale direct aplicabile în dreptul intern român și a Constituției României, prin urmare domnia sa nu îndeplinește condiția de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituțională, constând în înalta competență profesională. În concluzie, actul administrativ atacat este fundamental nelegal, violând condiția constituțională și legală de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a unei persoane cu o înaltă competență profesională.

Cererea de chemare în judecată a lui Băsescu, vine după solicitare AMR din 25 aprilie 2013, când i-a cerut președintelui anularea decretului de numire în funcția de judecător CCR a lui Daniel Morar. În replică la acțiunea AMR, Daniel Morar a anunțat că va da în judecată Asociația, pe motiv că îi știrbește reputația.

“De această dată îi dau și eu în judecată pentru știrbirea reputației. AMR a protestat mereu împotriva mea, prin tot felul de declarații sau acțiuni. Au protestat și pentru că am participat, în calitate de prim adjunct al procurorului general al României, la ședințele CSM, și au pierdut inclusiv în instanță. Acum îmi știrbesc reputația, afirmând fie că nu cunosc legislație, fie că am avut eșecuri profesionale și că n-aș avea bună reputație pentru a fi judecător la Curtea Constituțională. Este momentul să reacționez și o să le cer și daune morale. În plus, o să sesizez și CSM pentru apărarea bunei mele reputații”, a declarat Daniel Morar pe 25 aprilie 2013.

Pe 25 martie 2013, Băsescu l-a desemnat pe Daniel Morar, judecător la CCR, în locul lui Axinte Gaspar.

>