Daniel Constantin e terminat. Va fi demis din Guvern după ce ALDE i-a retras sprijinul politic

Daniel Constantin pierde tot. Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a decis retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului. Premierul Grindeanu a anunțat luni că va trimite la Cotroceni noile propuneri de miniștri.

daniel constantinCu 80 de voturi pentru şi 12 împotrivă, Daniel Constantin a fost ”concediat” de ALDE.  Vicepremierul își pierde locul din Guvern pentru că a vrut să rupă ALDE.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, înaintea ședinței, că el va adopta o poziţie de abţinere în cazul în care se va supune la vot propunerea de retragere a sprijinului politic pentru Daniel Constantin.

Întrebat cum va vota în cazul unei asemenea propuneri, Tăriceanu a replicat: “A existat o astfel de propunere din partea unui coleg. Nu pot să spun care este sentimentul care predomină în momentul de faţă. O să avem în cursul zilei de duminică o discuţie mai largă într-un organism statutar. (…) Eu m-aş abţine într-o astfel de chestiune, pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcţie puternică, solidă, dar sigur că, în acelaşi timp, nu pot să nu observ anumite derapaje…Nu pot să nu constat, cu părere de rău, anumite luări de poziţie care pe mine mă surprind”, adăugând că declaraţiile din ultima perioadă ale lui Daniel Constantin arată că acesta se poziţionează ca un “reprezentant al sistemului”.

Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, “politica nu este făcută ca unii să obţină poziţii în Guvern sau în alte structuri”. “Politica este făcută de oameni care au împreună o credinţă în valori şi principii”, a spus copreşedintele ALDE.

Liviu Dragnea a afirmat, la Punctul de Întâlnire, de la Antena 3, că retragerea sprijinului politic de către ALDE pentru Daniel Constantin era previzibilă, arătând că nu înțelege ce l-a mânat pe Constantin ”să împingă acest conflict atât de mult”.

„Când un partid, printr-un vot cu o majoritate zdrobitoare, a decis să retragă sprijinul politic pentru un membru al Guvernului, în mod normal nu mai poate rămâne în Guvern. Într-un guvern politic se ajunge în urma unui vot. Votul care te trimite acolo şi structurile politice care te trimit acolo sunt aceleaşi care te şi pot scoate de acolo (…) Eu nu am reușit să înțeleg care este proiectul politic de care vorbea Constantin. Eu am crezut că proiectul politic comun al nostru este punerea în practică a planului de guvernare”, a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Întrebat de Radu Tudor ce se va întâmpla cu votul împotriva lui Daniel Constantin și dacă acesta își va pierde funcțiile deținute în Guvern, Liviu Dragnea a afirmat că „este foarte greu pentru prim-ministru să nu țină de el”.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, ar urma să preia funcţia de ministru al Mediului. În locul ei, liderul grupului senatorial ALDE, Viorel Ilie, urmează să devină ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că în cursul zilei va trimite Administraţiei prezidenţiale propunerile de înlocuiri de miniştri făcute de ALDE.

„Astăzi o să înaintez către Administrația prezidențială. Am fost de acord, pentru că că sunt nominalizări care și-au primit susținerea politică în forumul de la ALDE. Am venit la ședinta coaliției. Am luat act de decizia partnereilor, fiind un guvern politic, i s-a retras sprijinul politic, pe de altă parte au nominalizat persoana care înlocuiește, plus o nouă nominalizare la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Doamna Gavrilescu a mai fost ministrul al Mediului. Structura guvernului, sper că nu criticați că sunt două doamne vicepremier. Doamna Gavrilescu are experiență ca ministrul Mediului, a condus acest minister un an, are susținerea politică, ceea ce contează”, a declarat Sorin Grindeanu.

>