Breaking news

Daniel Constantin a făcut public acordul USL prin care funcția de președinte al Senatului revenea PC și nu PNL

loading...

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a făcut, joi, public acordul USL, care prevede faptul că funcția de președinte al Senatului revine PC.

pc- alegeri europarlamentareDaniel Constantin a făcut public acordul după ce în prealabil a cerut acordul lui Crin Antonescu. Liderul PNL a intervenit telefonic la Antena 3 și întrebat de moderatoarea Alina Petrescu dacă își dă acordul pentru publicarea documentului, Antonescu a spus că nu are de ce să își dea acordul că el nu e șeful lui Daniel Constantin și că acesta poate face ce dorește întrucât el nu are nimic de ascuns.

Potrivit acordului semnat în martie 2012 împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, după alegerile parlamentare, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului revenea PC.

“Pentru a înlatura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu domnul Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcţia de preşedinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu «în anumite condiţii», aşa cum susţinea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcţiei către domnul Antonescu pentru a potenţa candidatura acestuia la funcţia supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL”, se arată într-o declaraţie a lui Daniel Constantin.

El a spus că a luat decizia prezentării publice a acestui document “ca urmare a dezinformării propagate în plan public în legătură cu ponderea Partidului Conservator în guvernare”.

Accentuez că nu exista intenţia ca Partidul Conservator să preia funcţia deţinută de domnul Antonescu şi că am facut această precizare strict în ideea unei corecte informări“, a mai precizat Daniel Constantin.

Astfel, potrivit acordului, “la următoarele alegeri prezidenţiale, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al României revine Partidului Naţional Liberal”

De asemenea, “după următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Prim Ministru al Guvernului României revine Partidului Social Democrat”.

După următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al Senatului revine Partidului Conservator“, se mai arată în document.

Pentru repartizarea tuturor funcţiilor numite la nivelul administraţiei centrale şi guvernamentale care vor reveni USL după următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, se va respecta următoarea proporţie: PSD 50%, PNL 40% şi PC 10%“, se mai arată în document.

Acordul mai stabileşte că orice modificare a acestuia se poate realiza “exclusiv pe baza consensului părţilor semnatare”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că el nu a încheiat niciun document secret cu Daniel Constantin sau cu altcineva şi că protocolul ACD prevedea că preşedinţia Senatului revenea PC, în anumite condiţii, arătând că nu este omul care poate fi ameninţat cu pierderea unui post.

Preşedintele PNL a mai a declarat că “ameninţările voalate” ale unor reprezentanţi ai PSD sau PC cu privire la pierderea calităţii de preşedinte al Senatului sunt “inutile şi caraghioase”, invitându-i pe cei care doresc să solicite acest lucru să o facă.

Ceea ce trebuie să ştie şi Ilie Sârbu şi toată lumea este că, dincolo de detalii că postul revenea PC, dacă eu deveneam preşedinte, dincolo de asta, nu au niciun motiv să-şi imagineze că eu sunt omul care pot fi ameninţat cu pierderea unui post pentru că au dânşii majoritatea. Niciodată, eu sunt cel care sunt, cu sau fără preşedinţia Senatului, nu am preşedinţia Senatului de la Ilie Sârbu sau de la Daniel Constantin şi ca atare îmi pare o discuţie aproape indecentă. Dacă cineva doreşte să ceară schimbarea mea, să o facă, dar a vehicula această ameninţare voalată este şi caraghios şi inutil“, a spus Antonescu.

Întrebat dacă este corect că în protocolul ACD se prevede că preşedinţia Senatului revine PC, Antonescu a răspuns: “În anumite condiţii, dar nu văd ce legătură are cu Guvernul”.

E vorba că noi am avut o înţelegere că reprezentantului PSD îi revenea postul de prim ministru, reprezentantul PNL era susţinut de USL drept candidat la Preşedinţie şi se presupune că, în momentul în care se ducea candidatul la Preşedinţie la Preşedinţie, atunci, din partea cealaltă, preşedinţia Senatului revenea PC“, a menţionat Antonescu.

Tot scandalul cu șefia Senatului a pornit după ce miercuri seară, la Antena 3, Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a precizat că PNL ar putea rămâne fără funcţia de preşedintele al Senatului, deţinută în prezent de Crin Antonescu, iar postul ar putea reveni PC.

loading...