Breaking news

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Dan Voiculescu a fost condamnat vineri, definitiv,  la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, de către Curtea de Apel Bucureşti.

dan voiculescu - catuseLovitură dură dată de Curtea de Apel București omului de afaceri, Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator și al Trustului Intact.

Voiculescu își va petrece ultimii zece ani din viață, după gratii, în timp ce Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare. Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

Dan Voiculescu s-a predat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov, unde este aşteptat mandatul de executare a pedepsei.

Curtea de Apel București l-a executat pe Voiculescu, așa cum era de așteptat, acordându-i pedeapsa maximă prevăzută de noul Cod Penal, dublând astfel sentința dată de tribunalul București.

Totodată, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Mandatul de arest urmează să fie emis de Tribunalul Capitalei, după ce această instanţă primeşte sentinţa de la Curtea de Apel.

El ar urma să stea în carantină timp de 21 de zile, cel mai probabil la Penitenciarul Rahova.

După cel mult o lună, Administraţia Penitenciarelor îi va stabili regimul şi locul de detenţie.

Regimul de detenţie se stabileşte în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia.

Dan Voiculescu are 67 de ani şi, potrivit prevederilor legale, ar putea fi eliberat după ce execută o treime din pedeapsă.

Magistraţii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de şase ani primită de Gheorghe Mencinicopschi prin decizia din septembrie 2013 a Tribunalului Bucureşti, care a judecat fondul cauzei.

Sorin Pantiş a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului faţă de cea reală şi fals în înscrisuri, a primit cu un an mai mult la pedeapsă față de ce stabilise Tribunalul.

Fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare. În timp ce alţi inculpaţi au primit pedepse între trei ani de detenţie cu suspendare şi şase ani cu executare.

Astfel, Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Aceeaşi pedeapsă a primit-o Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare.

Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.