Breaking news

Dan Șova nu poate fi reținut și arestat. Senatul a respins solicitarea DNA

Senatorul PSD Dan Șova nu va fi reținut de procurorii DNA. Senatul României a decis marți, reluarea votului ca urmare a deciziei CCR și plenul a respins solicitarea DNA.

dan sova - dnaSenatul României a decis marți, cu 72 voturi împotrivă și 66 pentru, să respingă a doua oară, cererea DNA cu privire la încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului PSD, Dan Șova.

Votul de azi din Senat vine după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că votul din 25 martie 2015 a fost neconstituțional.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Plenul Senatului României a respins pe 25 martie, cererea DNA în cazul lui Dan Șova, pe motiv că nu s-a întrunit votul majorității senatorilor.

Din totalul de 168 de senatori, la vot au venit 151, iar dintre aceștia 79 au fost pentru arestare, iar 67 împotrivă, în timp ce 5 voturi au fost anulate.

În timp ce regulamentul Parlamentului prevede faptul că în aceste situații cererile DNA se iau cu votul majorității senatorilor, CCR spune că deciziile se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți la ședința de plen.

După regulamentul Parlamentului, invocat de Senat, care este în contradicție cu decizia CCR, 85 dintre senatori ar fi trebuit să voteze pentru arestare și atunci cererea era aprobată.