Breaking news

Dan Șova: Cei care se opun descentralizării sunt susținătorii centralismului ceaușist

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova îi face comuniști pe opozanții proiectului descentralizării, asumat de Guvernul Ponta, marți, în Parlamentul României.

dan sova - bechtelDan Șova spune că descentralizarea este un pas esențial pentru dezvoltarea României, pentru debirocratizare și pentru punerea reală a instituțiilor statului în slujba cetățeanului.

Nu există alternativă la descentralizare dacă ne dorim un stat modern și eficient. În întreaga Europă, tendința este spre descentralizare, spre ducerea deciziei cât mai aproape de cetățean. Chiar Franța, socotită drept un stat centralist, este o mare promotoare a descentralizării, un proces început încă din 1982 în Hexagon și continuat indiferent dacă la putere s-au aflat partide de stânga sau de dreapta. Cei care se opun descentralizării sunt adepții centralismului ceaușist, vehiculând exact aceleași pseudo-argumente care erau politici de stat până în 1989 în România. Susținătorii centralismului se simt amenințați în puterea pe care și-au clădit-o pas cu pas, act normativ cu act normativ, în aproape 24 ani. Resping toate acuzele celor care, ștergând pe jos cu democrația, îi jignesc pe primari și pe aleșii locali, altfel politicienii cei mai votați și cei mai apreciați de cetățeni în această țară”, declară Dan Șova.

Ministrul mai spune că: Descentralizarea înseamnă o delimitare a responsabilităților, un sfârșit al apelor tulburi în care au pescuit atât timp privilegiații transpartnici ai centralismului care și-au făcut culcuș comod în instituțiile din București. Că e vorba de drum, de școală sau de spital, cetățeanul va ști de acum încolo pe cine să laude sau pe cine să critice. Vremea când o mână spăla pe alta și nimeni nu purta răspunderea administrativă și politică pentru ce se întâmpla în fiecare comunitate se încheie astăzi, odată cu asumarea răspunderii Guvernului asupra legii descentralizării.