Breaking news

Dan Radu Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, urmărit penal de DNA

Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară. Dosarul penal vine la trei zile după ce Băsescu a cerut Parlamentului să schimbe conducerea ASF precizând că acolo este o cloacă de incompetenți.

dan radu rusanu - dnaProcurorii din cadrul DNA au extins urmărirea penală în dosarul ASF, şi faţă de Dan Radu Rușanu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale. Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde). De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A. În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013„, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

Coincicență sau nu, anchetarea penală a lui Dan Radu Rușanu vine la trei zile de când Băsescu a cerut schimbarea acestuia pe motiv de incompetență.

Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF, a Autorităţii de Supraveghere Financiară. ASF este o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia domnului Chiţoiu, fie că vorbim de Dan-Mircea Popescu – ce legătură o avea Dan-Mircea Popescu cu ASF, când el a fost, din câte ştiu, ministru pe la muncă – fie că vorbim de soţia domnului sau de doamna Zgonea, fie că vorbim de consilierii prim-ministrului, toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală. Ruşanu n-are nici o legătură cu piaţa de capital. Iara taxele impuse pieţei de capital pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor care sunt pe piaţa de capital. Taxele sunt mult prea mari faţă de dimensiunile pieţei româneşti. Dacă priviţi cu atenţie la clientela din ASF şi la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL acest ASF, îi găseşti cu rude, cu năşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă, arborele genealogic al USL, asta este ASF! Şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă. De aceea, cer Parlamentului, cel care controlează ASF, să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii ASF şi a personalului din ASF care să elimine clientelismul şi incompetenţa”, a spus Băsescu, miercuri, 19 februarie, în conferința de presă susținută la Cotroceni.