Breaking news

Dacă dormi pe burtă sau într-o parte, îți vei strica și deforma sânii

 Să dormi suficient este necesar şi sănătos, influenţând starea generală de bine – dar ştiai că modul în care dormi poate influenţa forma iniţială a sânilor? 

Dr. Vangelis VasalosDincolo de durerile de umeri şi gât pe care le poate provoca, afecţiuni ale coloanei sau pur şi simplu zile proaste, poziţia de dormit determina instalarea gravitaţiei şi pierderea elasticităţii pielii care acoperă sânii.

„Chiar dacă la majoritatea femeilor sănii se dezvoltă între 10 – 18 ani, sunt cazuri în care aceştia pot creşte chiar până la 20 sau 30 de ani. De aceea se impune multă atenţie şi grijă pentru a le păstra frumuseţea şi fermitatea mai mult timp”, spune chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

Una dintre poziţiile de dormit cele mai comune, dar şi cea mai puţin benefică pentru sâni este dormitul pe burtă, cu faţa în jos, deoarece chiar dacă nu-ţi va presa sânii până la dispariţie, în câţiva ani le va schimba forma. E adevărat însă că o influenţă în acest sens o are şi duritatea saltelei.

Şi dormitul pe o parte, în poziţie laterală, este periculos pentru sâni, provocându-le în timp pierderea fermităţii. Practic, în timpul somnului sănii atârnă, iar ligamentele care îi susţin se întind. De aceea, dacă vă place să dormiţi astfel, este recomandat ca în timpul nopţii să dormiţi cu o pernă sub sâni care să le ofere suportul necesar.

Nici poziţia ghemuit, cu genunchii la piept, nu este indicată, din acelaşi motiv al determinării lăsării sânilor.

Cea mai sigură poziţie este dormitul pe spate, întrucât greutatea sânilor este pe deplin susţinută, fapt ce reduce lăsarea acestora. De asemenea, pentru a combate cât mai eficient efectul de lăsare a sânilor, purtaţi în timpul somnului o bustieră, mai ales dacă aveţi sănii voluminoşi.

Intervenţii care ajută la ridicarea sânilor

Mastopexia sau ridicarea sânilor este procedura estetică chirurgicală ce ajută la conturarea şi ridicarea sânilor lăsaţi, la restabilirea fermităţii acestora şi la corectarea poziţiei sânilor.

Pierderea elasticităţii pielii, efectele gravitaţiei, sarcina, alăptarea, procesul de îmbătrânire şi fluctuaţiile în greutate sunt toate modificări comune apărute în intervalul 20-40 de ani, atunci când sănii îşi pierd aspectul iniţial.

“Ridicarea sânilor este o intervenţie frecvent întâlnită în rândul femeilor, deoarece oferă un aspect mai tânăr sânilor, pe care niciun exerciţiu fizic sau tratament medical nu îl poate produce”, menţionează chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

Operaţia presupune o rearanjare a ţesutului mamar şi eliminarea excesului tegumentar fapt ce determina ferminatea şanului prin strângerea pielii. Operaţia de ridicare a sânilor poate reduce şi dimensiunile areolei.

Mastopexia se face sub anestezie genarală intravenoasă şi durează aproximativ 3 ore. În următoarele 10-14 zile după operaţie, pacienta poate să aibă un anumit disconfort care nu reprezintă neapărat durere.

Tot în acest timp nu este recomandat ca persoana care a suferit această operaţie să doarmă pe burtă, să facă baie fierbinte, să se expună la soare sau solar sau să practice activităţi fizice epuizante. Costul unei intervenţii este de 2.200 euro.

Mastopexia cu implant sau ridicarea şi mărirea sânilor cu implant este calea optimă pentru a obţine sânii ridicaţi şi mărimea dorită.

Sarcinile numeroase, alăptarea şi fluctuaţiile în greutate se află printre principalele cauze ale modificării formei şi mărimii şanului. Mai mult, pe măsură ce vârsta îşi spune cuvântul, ţesutul sânului îmbătrâneşte, se întinde şi se subţiază, pierzându-şi treptat din aspectul iniţial.

“Operaţia de ridicare a sânilor cu implant se desfăşoară în 2 etape: iniţial se poziţionează aerola (ridicare), se introduc în sâni implantele de silicon (umplere), iar la final se îndepărtează surplusul de piele”, a mai declarat Dr. Vangelis Vasalos.

Operaţia de ridicare include totdeauna o anumită micşorare a sânilor, datorată pielii în exces care se îndepărtează în timpul operaţiei. Cu cât se ridică sânii mai mult, cu atât mai mult aceştia se pot micşora.

Intervenţia de ridicare se realizează prin 3 variante, stabilite de chirurg în funcţie de caracteristicile pacientului:
• incizie în jurul mamelonului, potrivită unor sâni cu grad de lăsare minim sau mediu;
• incizie în jurul mamelonului şi de la mamelon în jos, prin care se îndepărtează surplusul de piele de sub sân;
• incizie în formă de ancora, ce înconjoară mamelonul şi coboară spre pliul de sub san.
Operaţia de ridicarea a sânilor se efectuează sub anestezie generală intravenoasă, iar recuperarea este progresivă.

În primele 2 săptămâni postoperator poate fi resimţit un disconfort ameliorat medicamentos. Edemul şi echimozele se retrag în 10-14 zile, timp în care se îndepărtează şi firele. Pacientele sunt sfătuite să nu doarmă pe burtă şi să evite băile în primele 3-4 zile având la îndemână alternativă duşului.

Reluarea activităţilor zilnice uşoare se poate face după 7 zile. Fumatul trebuie evitat în primele săptămâni după operaţie întrucât interferează cu oxigenarea sângelui şi că urmare şi cu vindecarea normală. Pacienta trebuie să poarte o bustieră specială timp de minim o luna, zi şi noapte, iar purtarea sutientului cu sârmă trebuie amânată cel puţin 3 luni.

Dacă, de exemplu, pacienta rămâne din nou însărcinată după operaţie, riscul este că sânii să se lase din nou, un nou lifting al sânilor fiind posibil în acest caz.