Breaking news

Dacă ați fost cuminți, astă seară, Moș Nicolae vă aduce cadouri

Potrivit tradiției populare, în această noapte, Moș Nicolae vine în casele celor cuminți și le așează cadouri în ghete.

Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe, este cinstit în fiecare an, pe 6 decembrie.

În această noapte, Moş Nicolae, deschide sezonul cadourilor și darurilor de iarnă pentru ce mici și cuminți.

Sfântul Nicolae s-a născut în Patara, în Asia Mică,  în a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni creştini şi înstăriţi. Numele său înseamnă “biruitor de popor”. El a fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, şi ar fi participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Dacă în postura de Sfânt, Nicolae este cunoscut ca și un om aspru ce-i pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini, în tradiția populată el apare personificat ca și Moș Nicolae care aduce daruri.

Însă pentru cei neascultători, Moș Nicolae le așează în ghete, o nuielușă.

Se spune că Moş Nicolae  a început să împartă cadouri după ce a aflat într-o zi că un tată din Mira, îndurerat că nu-şi poate mărita fiicele pentru că nu avea bani, dorea să le ia zilele şi apoi să-şi pună capăt vieţii.

Sfântul Nicolae a fost impresionat şi a poruncit slugilor sale să ia câteva pungi cu galbeni şi să le strecoare în casa acelei familii. De atunci, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.

>