Breaking news

Cutremur în atletismul românesc. Mirela Lavric s-a dopat cu meldonium

Elena Mirela Lavric, una dintre cele mai bune atlete din lotul olimpic al României, s-a dopat cu meldonium, substanța cu care s-a dopat și rusoaica Maria Sharapova. Atleta româncă riscă până la patru ani de suspendare.

mirela lavricMirela Lavric a fost depistată pozitiv la meldonium, concluzia fiind cuprinsă într-o adresă oficială a Federației internaționale de atletism primită de Federația Română de Atletism.

„Am avut o discuție cu Mirela și cu antrenoarea ei. E o situație greu de gestionat. Domnișoara a recunoscut că a făcut acest lucru, la prescripția medicului Vasile Oșean. A luat acest medicament ultima dată în luna decembrie. La controalele doping făcute în Portland nu a ieșit nimic. IAAF a făcut controalele. A fost controlată ea, Răzor… FRA a aflat abia pe 7 martie că acest medicament se află pe lista medicamentelor interzise. Nu se știe cât timp rămâne în organism acest medicament. Consider că este o lipsă de comunicare între medici și sportivi. Nu pot să vă spun ce riscă, dar e clar că riscă o suspendare. Probabil cineva ascunde ceva, asta e tot ce pot să spun. E ciudat. Tot ce putem să facem e să facem controale și să declare pe propria răspundere că nu au luat sau dacă au luat, ce au luat. Alte arme sau pârghii nu avem„, a spus Ion Sandu Președintele Federației Române de Atletism.

De la intrarea în vigoare a noii Liste cu substanțe interzise, la 1 ianuarie 2016, ce include și meldonium, în întreaga lume, au fost depistați pozitiv peste 140 de sportivi, prima fiind steaua tenisului rusesc Maria Șarapova.

Federația internațională de biatlon a anunțat că a oprit suspendările provizorii la această substanță, întrucât nu există date certe privind retenția în organism a substanței prohibite acum, ceea ce creează o situație deosebită. Concret, biatloniștii depistați, ucrainenii Olga Abramova Artem Tișcenko, au recunoscut că au folosit medicamentul respectiv, dar în luna decembrie, când nu era interzis.

Federația internațională de biatlon a precizat, pe 5 aprilie, că a notificat situația Agenției mondiale antidoping (AMA), care a început o anchetă pentru a face lumină în chestiunea timpului în care substanța în cauză este eliminată din organism.

Președinta Agenției Naționale Anti-Doping, Graziela Vâjială, a declarat marți pentru AGERPRES că atleta română Mirela Lavric, depistată pozitivă la controlul antidoping pentru uz de meldonium, riscă între doi și patru ani de suspendare.

Mirela Lavric a cucerit medalia de bronz cu ștafeta României în proba de 4×400 m, din care au mai făcut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos și Bianca Răzor, la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland, luna trecută. România va pierde probabil această medalie în cazul în care testul pozitiv al sportivei va fi confirmat.

Mirela Lavric a recunoscut că a folosit meldonium la recomandarea medicului personal în luna decembrie 2015.

Mirela Lavric, componentă a ștafetei de 4×400 m, care a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de sală de la Portland (SUA), a fost depistată pozitiv cu substanța meldonium. Mirela Lavric a recunoscut că a folosit meldonium la recomandarea medicului personal în luna decembrie 2015. Până la soluționarea definitivă a cazului, atleta Lavric Mirela, precum și antrenoarea ei vor fi suspendate provizoriu. Sportivii (foarte mulți) care au efectuat controale doping și au fost depistați cu meldonium sunt suspendați temporar până când se va determina de către specialiști cât rămâne această substanță în organism de la ultima administrare. Meldonium este o substanță interzisă de WADA (Agenția mondială antidoping — n.r.) de la începutul lui 2016′‘, precizează comunicatul semnat președintele FRA, Ion Sandu.

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că este șocată de cazul atletei Mirelei Lavric, depistată pozitiv cu meldonium la un control antidoping efectuat la CM indoor de la Portland, și a precizat că situația este ‘o pată pe obrazul României în anul Jocurilor Olimpice’.

‘Sunt de-a dreptul șocată, când am auzit am rămas fără cuvinte. Sunt dezamăgită de comportamentul Mirelei, un sportiv nu face așa ceva. Ne bucurăm că am luat o medalie la atletism după atâția ani și apoi, după nici o lună, se dărâmă totul ca un castel de nisip. Mirela știa foarte bine repercusiunile gestului ei. O să i se ia medalia, apoi o să fie sancționată…. toate vin în lanț acum. Iar ea este o sportivă care a participat la competiții internaționale. Știa dinainte de faptul că meldoniumul a intrat pe lista substanțelor interzise. ANAD a atenționat în luna decembrie toate federațiile de acest lucru. Nu este posibil așa ceva, e o pată pe obrazul României în anul Jocurilor Olimpice’, a spus Lipă pentru AGERPRES.

Ministrul nu înțelege de ce Mirela Lavric a acceptat să concureze la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland dacă știa că a luat o substanță dopantă.

La ea este inconștiență. Când știi că ai luat ceva, când știi ce se poate întâmpla, de ce te mai duci la Campionatele Mondiale? De ce? Că atunci când participi la o asemenea competiție e imposibil să nu fii controlat, imposibil. Mai avem trei luni până la Jocurile Olimpice, asta ne trebuia nouă acum? Statul român cheltuie bani cu acești sportivi să îi califice, să le asigure condiții… sunt bani mulți, casă, masă, pregătire… ei nu se gândesc la repecusiuni?”, a adăugat ministrul Lipă.

>