Breaking news

Cutremur devastator în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade s-a produs în această dimineață în Japonia. Bilanțul provizoriu indică 29 morți, sute de răniți și zeci de dispăruți.

japoniaSeismul a avut loc la ora locală 7.30 în nord-estul Japoniei și a fost urmat de 20 de replici, ce-a mai puternică dintre ele fiind de 7,3 grade Richter. Autoritățile au emis și alertă de țunami valabilă pentru Rusia, insulele Hawaii, Insulele Marcus, cât și pentru Noua Zeelandă. Primul țunami a avut loc deja în Japonia. 

Primul țunami a lovit oraşul Onahama. Valuri înalte de 4 metri, au măturat totul în cale. În regiunea Miyagi, cea mai apropiată de epicentru, se aştepată valuri mai mari.

Oamenii se grăbesc să evacueze clădirile din zona portului din Tokio, unde o clădire a luat foc. Acoperişul unei clădiri unde avea loc o ceremonie de absolvire s-a prăbuşit.

Cutremurul s-a produs la o adândime de 24 de kilometri, la 376 de kilometri de Tokyo, fiind resimțit și în capitala niponă. Autoritățile au decis închiderea a cinci centrale nucleare, iar trenurile si garniturile de metrou au fost blocate.

Vase militare de la baza Yokosuka au primit ordin să plece spre prefectura Miyagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului, relatează agenţia Kyodo.

Ambasada României la Tokyo este în permanentă legătură cu autorităţile locale pentru obţinerea de date referitoare la eventuale victime, cetăţeni români. Până în acest moment autorităţile nipone nu au semnalat misiunii diplomatice prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului. 

La Ambasada României la Tokyo nu au fost înregistrate, deocamdată, solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.

>