Breaking news

Curtea de Apel: Laszlo Tokes rămâne fără Steaua României

Curtea de Apel București a decis vineri, că lui Laszlo Tokes i se poate retrage distincţia „Steaua României”.

basescu si tokesPe 20 noiembrie 2013, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României„ au decis retragerea distincției ”Steaua României, oferită de Traian Băsescu, europarlamentarului Laszlo Tokes.

Nemulțumit de decizie, Tokes atacase în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, care a decis retragerea distincţiei care i-a fost acordată în 2009.

Numai că instanța de judecată nu i-a dat dreptate europarlamentarului și a decis că distincția trebuie retrasă așa cum a hotărât Consiliul de Onoare al Ordinului ”Steaua României„.

Cererea de retragere a distincţiei „Steaua României” vine ca urmare a declaraţiilor lui Tokes, care a cerut prim ministrului Ungariei punerea sub protectorat a Transilvaniei.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară “Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că “nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Decoraţia a fost atribuită ”cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.