Breaking news

Curtea de Apel din Napoli a dispus extrădarea lui Darius Vâlcov

Fostul Ministru al Finanțelor și fost primar în Slatina, Darius Vâlcov, fugit în Italia, este la un pas de a fi extrădat în România pentru a-și ispăși pedeapsa de șase ani de închisoare.

Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus, joi, predarea lui Darius Vâlcov, condamnat în România la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare.

Astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Bogdan Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3 mai 2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa 74 din 8 februarie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi 38/2 mai 2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013“, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Darius Vâlcov a fost condamnat în data de 2 mai 2023, la 6 ani de închisoare în “dosarul Tablourilor”, numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Vâlcov a fost găsit vinovat că a luat mită de peste 6 milioane de lei. A primit banii chiar şi în pungi în cimitir. O parte i-a investit în lucrări de artă, printre care desene de Pablo Picasso, Victor Brauner sau Andy Warhol.

La trei săptămâni de la condamnarea din țară, Vâlcov s-a predat autorităților din Napoli. Pe numele lui era emis deja un mandat internațional de arestare.

Vâlcov a reclamat condițiile din penitenciarele din România și a cerut să nu fie extradat.

Până la o decizie definitivă a instatelor italiene, privind extradarea, Valcov rămâne în Italia.

>