Breaking news

Curtea de Apel București a dispus arestarea celor patru judecători acuzați de corupție

Cei patru judecători de la Tribunalul București, acuzați de procurorii DNA că au primit mită pentru a da verdicte favorabile, au fost arestați pentru 30 de zile.

judecatorii inchiseCurtea de Apel București a decis marți seară, ca cei aptru judecători să stea după gratii în următoarele 30 de zile, întrucât probele adminsitrate de DNA în acest dosar, confirmă faptul că magistrații au luat mită pentru a da verdicte favorabile mituitorilor.

Astfel că Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul București — Secția VII civilă, vor merge la răcoare.

Potrivit DNA, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor deduse judecății, pe care le-au pus la dispoziția lichidatorilor judiciari, implicați sau interesați în procedura insolvenței unor societăți comerciale.

Mircea Moldovan, în unele cazuri acesta a contactat persoana interesată și i-a precizat că “îi va da un dosar de ziua lui”, stabilind o întâlnire “pentru a sărbători”, precizând că sunt fruntași practicienii în insolvență care primeau “dosare bune”.

Prin sintagma “dosare bune” în materie de insolvență se înțelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență.

Anchetatorii mai arată că, în alte cazuri, oferta s-a materializat în prezentarea importanței dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.

De asemenea, probatoriul administrat a relevat în cazul judecătorului sindic Mircea Moldovan faptul că pretinderea s-a manifestat atât prin solicitarea adresată martorului denunțător, de angajare a unei nepoate la societatea sa de insolvență, dar și prin declararea nereală a insolvenței în cazul a două societăți comerciale.

Același judecător a lăsat să se creadă că în schimbul unor beneficii materiale poate realiza intervenția într-un dosar penal, pentru punerea în libertate a unui condamnat.

Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că inculpații au primit sume de bani și bunuri.

Astfel, Mircea Moldova a primit sume de bani (3.000 — 4.000 lei) direct, prin Western Union (8.000 lei) sau direct pe cardul de salariu, produse alimentare (pește, carne de vită/miel), cherestea și aproximativ 90 de metri pătrați de lambriuri, în valoarea totală de 6.652 lei, TV color.

Ion Stanciu a primit suma de 10.000 lei reprezentând “rata de vacanță” și obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvență, pentru soția judecătorului.

Elena Rovența a primit ca mită suma de 10.000 lei, care a fost remisă prin mascarea plicului într-o revistă; o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvență; iar Ciprian Viziru suma de 10.000 lei și o sacoșă cu produse (în vederea soluționării în favoarea unui practician în insolvență a unor dosare de insolvență).

Decizia de azi a Curții de Apel București nu este însă una definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte. Avocații celor patru judecători au făcut deja recurs la decizia de arestare.

>