Breaking news

Curtea Constituțională decide azi dacă tăierea pensiilor este legală

Pachetul de legi elaborat de Guvernul Boc, privind măsurile de austeriate a fost contestat la Înalta Curte de parlamentarii PSD, PNL dar și de secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

curtea-constitutionala1Judecătorii Curții Constituționale judecă la această oră contestațiile depuse pe legile austerității, iar în funcție de decizia Curții, legile vor intra sau nu în vigoare.

Parlanetarii PSD au depus la Curtea Constituţională o sesizare privind neconstituţionalitatea legii prin care sunt reduse salariile şi pensiile şi asupra căreia Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea, dar au contestat la CCR şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

Totodată, secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizează reducerea pensiilor şi salarilor, dar şi a pensiilor speciale. Astfel, ÎCCJ a depus două sesizări la Curtea Constituţională.

PNL a depus contentaţie pe lege privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, mai exact legea care prevede tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15 procente.

Șansele ca legile să fie invalidate de Curte, s-au redus simțitor, după ce PDL a reușit să numească trei noi judecători la CCR, care pot înclina balanța în direcția validării pachetului de legi.