Cursurile de formare profesională, o investiție pentru viitorul businessurilor la început de drum

Concediul pentru formarea profesională este privit drept o investiție de viitor atât din perspectiva angajatului, cât și pentru viitorul firmei. Concediul pentru formarea profesională este un prim pas în procesul evolutiv al angajatului pentru ca acesta să ajungă la un alt nivel de pregătire care să-l ajute în carieră. 

Conform Codului Muncii, salariatul are dreptul la cerere și prin avizul conducerii să beneficieze de concediu în scopul pregătirii și susținerii examenului de pregătire profesională. Un salariat calificat asigură servicii prestate la superlativ, deci situația este de tip win-win pentru ambele părți. 

Concediul de formare profesională, o idee inspirată pentru un business credibil 

Conform legii, concediul de formare profesională poate fi cu plată sau fără plată. Acesta din urmă se acordă în contextul în care cererea este înaintată din dorința angajatului. 

Concediul de formare profesională cu plată se acordă atunci când formarea profesională a angajatului este o inițiativă a angajatorului. De exemplu, după un timp după procesul de recrutare personal din Sri Lanka prin Work-Finder.eu pentru domeniul HoReCa, angajații recrutați ca ajutor de bucătar,  pot fi îndrumați către cursuri de formare pentru meseria de bucătar, ospătar sau barman.

Un angajat care se dezvoltă în mai multe direcții ale aceluiași domeniu ajută firma să se extindă pe mai multe arii de activitate și chiar să facă economie de personal. Asiaticii sunt cunoscuți ca fiind oameni maleabili, dornici să învețe lucruri noi și să se dezvolte profesional. 

Astfel, prin acordarea concediului de formare profesională, lucrătorul asiatic poate învăța o meserie nouă, se poate dezvolta în segmentul său de activitate sau poate combina cu succes două arii ale aceluiași domeniu precum mecanici auto, vopsitori sau tinichigii.  

Concediul de formare profesională, un drept al angajatului și o investiție pentru angajator 

Concediul cu plată mai poate fi acordat de către angajator în cazul în care salariatul până în 25 de ani nu a beneficiat de astfel de cursuri în ultimul an calendaristic. De asemenea, același drept îl are angajatul cu vârsta peste 25 de ani care nu a urmat nici un curs de formare profesională plătit în ultimii doi ani calendaristici. În ambele ipoteze, durata concediului poate cuprinde maxim 10 zile lucrătoare sau 80 de ore de curs. 

Formarea profesională îi ajută pe lucrătorii asiatici să se adapteze la noul context cultural și la dinamica de pe piața muncii românești. În plus, serviciile prestate de un personal autorizat crește credibilitatea companiei în ochii clientului, aducând astfel un plus de valoare angajatorului. 

Sursa foto: unsplash.com 

>