Breaking news

Guvernul României a vândut pe doi lei, Compania Cupru Min Abrud

Compania CupruMin, vândută canadienilor pe 200 milioane euro, deşi valorează 5,6 miliarde euro.

Ceea ce a început Guvernul Boc a definitiviat Guvernul Ungureanu. Compania de stat Cupru Min Abrud, cea care are în exploatare zăcămândul de la Roşia Poieni, cel mai mare din Europa în privinţa rezervelor de cupru, a fost vândută luni, canadienilor de la Roman Cooper Corp.

Atribuirea în totalitate a CupruMin s-a făcut în cadrul unei licitaţii cu strigare la care au participat trei firme: Oz Minerals Limited din Australia, Dundee Holding B.V. din Olanda şi Roman Copper Corp din Canada.

Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 57.363.654,47 euro, iar Canadienii au oferit suma de  200.772.790,63 euro, fiind desemnaţi câştigători.

În nrealitate, Compania Cupru Min cu tot cu zăcământ, valorează circa 5,6 miliarde de euro.

După câştigarea licitaţiei, Ministerul Economiei va negocia clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Privatizarea Cupru Min Abrud survine ca urmare a angajamentului luat de Guvernul Boc în  Scrisoarea de Intenţie aferentă Aranjamentului Stand- By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional.

Adică în schimbul unui împrumut de la FMI,  de tip stand-by, adică nu tragem banii decât dacă este nevoie, dar plătim dobândă, Boc a fost de acord să vândă pe nimic compania de cupru.

Ministerul Economiei spune că: prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă.

Roman Copper Corp. este o corporaţie din Toronto, fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners (Toronto), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente. Reprezentanţii companiei spun că firma nu aparţine lui Stephen Roman, un magnat canadian implicat şi în proiectul Roşia Montană.

În 2010, Cupru Min a înregistrat un profit de 18,8 milioane de lei, având datorii de 71,55 milioane de lei. Obiectul principal de activitate al SC “Cupru Min” SA Abrud este exploatarea resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Compania minieră are rezerve de 900.000 tone de cupru.

Oficialii statului au mai încercat să vândă compania de două ori, odată în 28 mai 2008 pentru 25 milioane de euro și a doua oară în noiembrie 2008 pentru 27 milioane euro.

Pe lângă cupru, din zăcămintele de la Roșia Poieni se extrage și un gram de aur la tona de steril, în timp ce la Roșia Montană se estimează a se scoate 1,3 grame la tona de steril.

Aşadar, canadienii au pus mâna pe zăcămintele româneşti de cupru, într-o perioadă în care preţul acestui metal a explodat pe piaţa internaţională.