Breaking news

Cum vă puteți susține copilul să învețe acasă lucruri noi? 3 modalități sigure și eficiente

Când se întorc de la școală sau de la grădiniță, majoritatea copiilor își folosesc tot timpul liber pe care îl mai au la dispoziție pentru a se juca sau, din păcate, pentru a sta în fața televizorului. Apoi, mulți părinți își dau seama că micuții lor nu se descurcă prea bine cu literele, cu cifrele sau cu formele. Iată că și acasă copiii pot învăța lucruri noi sau pot înțelege mai bine ceea ce au învățat la grădiniță și la școală. Partea și mai frumoasă este aceea că acasă, copiii pot învăța jucându-se, fără să se plictisească și fără să obosească.

Iată câteva modalități creative și eficiente prin care vă puteți ajuta copilul să învețe lucruri noi și să devină astfel un elev de succes:

Citiți împreună povești

Atunci când vă duceți copilul în pat, insistă să îi citiți o poveste înainte de culcare? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci ar trebui să transformați lectura înainte de culcare într-o oportunitate de învățare. Căutați cărți pentru copii, de preferință cele care prezintă desene și animații creative și citiți-le împreună cu cel mic. Încercați să vă modificați vocea și tonul pentru a se potrivi mai bine cu scena din poveste. Astfel, lectura va fi mai realistă și îl va impresiona pe copil. Asta înseamnă că micuțul va fi ochi și urechi și va memora tot felul de lucruri noi, pe lângă faptul că vă poate adresa o multitudine de întrebări, care iarăși este foarte important pentru procesul său de asimilare a noilor informații. Secretul utilizării lecturii înainte de culcare ca strategie de învățare distractivă este tocmai acesta – de a vă încuraja copilul să vă adreseze întrebări și de a-i oferi răspunsuri cât mai creative.

Creați un teatru de păpuși

Dacă micuțul dă semne că îndrăgește animațiile și cinematografia, atunci un teatru de păpuși ar fi o strategie minunată de a-l ajuta să învețe lucruri noi. Cel mai bun mod de a vă ajuta copilul să învețe sau să consolideze ceea ce a învățat deja presupune să vă axați pe domeniile sale de interes. Creați un teatru de păpuși folosind păpuși, dinozauri sau animale de pluș dacă micuțul le adoră sau păpuși normale dacă nu are o preferință anume. În magazinul online Căsuța cu jucării veți găsi o varietate de păpuși, inclusiv păpuși care pot fi folosite pentru teatrul de păpuși sau pentru jocuri de rol. Toate păpușile și jucăriile vor deveni profesori care îl vor învăța pe micuț lecții noi. Folosiți voci animate pentru ca lecțiile să devină mai distractive. Dacă vă gândiți să puneți în aplicare această strategie, folosiți-o cu moderație, deoarece copiii de vârstă preșcolară nu își pot menține atenția perioade lungi de timp.

Transformați casa într-un laborator de experimente

Toți copiii sunt curioși, așa că experimentele sunt printre cele mai distractive și interactive pentru cei mici, deși pot crea puțină dezordine în casă. Partea bună este că orice experiment se poate transforma într-o lecție nouă învățată de cel mic sau într-o nouă abilitate dobândită. De exemplu, puteți crea împreună un instrument muzical care să îi trezească interesul pentru muzică sau să amestecați tot felul de lichide din bucătărie pentru a-l învăța lucruri noi despre densitatea și vâscozitatea lichidelor. Transformați activitățile obișnuite din casă în experiemente interesante pentru copil. Puteți chiar să coaceți împreună prăjituri – activitate care îl va ajuta să învețe foarte multe informații noi – după care să vă rugați copilul să le împartă în mod egal membrilor familiei.

Dacă doriți să vă susțineți copilul să învețe acasă lecții noi, trebuie doar să petreceți mai mult timp împreună, să dați dovadă de răbdare și de creativitate și să transformați orice activitate în ceva educativ și distractiv.

 

 

 

>