Breaking news

Cum trebuie gestionate deșeurile agenților economici în 2022? Iată câteva soluții!

Orice societate producătoare, importatoare sau distribuitoare de deșeuri, indiferent de industria în care activează, are diferite obligații față de Fondul de Mediul care reunesc o serie de taxe și contribuții. Pentru că problemele au devenit din ce în ce mai mari, iar întreg globul este afectat de poluare, există mai multe legi și reglementări pe care un agent economic trebuie să le aplice și să le cunoască. 

Transferul de responsabilitate: soluția ideală pentru antreprenori

1. Colectezi și reciclezi diferite tipuri de materiale

Orice business generează deșeuri, indiferent de activitatea pe care o desfășoară. Unele dintre acestea pot fi reciclate cu brio și reutilizate, pe când altele eu nevoie de o atenție sporită, mai ales dacă se încadrează în tipurile de deșeuri periculoase. Sortarea și clasificarea lor trebuie realizată cu foarte mare atenție, nu doar pentru a minimiza poluarea, ci și pentru a evita penalitățile de 2 lei/kg care vin în urma diferenței dintre obiectivul anual și obiectivul efectiv realizat. Raportarea cantităților de ambalaje pe care o companie le pune pe piață și susținerea financiară pentru valorificarea și colectarea lor este o obligație prevăzută de lege. Este un proces complicat și destul de anevoios care poate fi realizat numai de către specialiști de mediu, așa cum este Eco Synergy. 

2. Transferi responsabilitățile de mediu către un OTR/OIREP

Transferul de responsabilitate ajută agenții economici prin preluarea proceselor care țin de raportarea cantităților de ambalaje, reciclarea și valorificarea deșeurilor, până când se ating țintele minime prevăzute în lege. Indiferent că ai o companie la început de drum și nu înțelegi exact care sunt obligațiile tale sau ai un business care generează o mulțime de ambalaje, poți să apelezi la un OTR pentru deșeurile produse, de tip: hârtie/carton, sticlă, plastic/PET, metal, lemn și aluminiu. Un OIREP preia o mulțime de responsabilități în raport cu Autoritatea Centrală, cu Administrația Fondului pentru Mediu, cu Agenția Națională pentru Mediu, dar și în raport cu tine, clientul.

3. Avantajele unui OTR

Acest transfer de responsabilitate te va scăpa atât pe tine, cât și pe angajații tăi de o muncă titanică, extrem de greoaie și de complicată. Vei beneficia direct de evidențe și raportări periodice care privesc ambalajele puse pe piață, raportări în numele clienților, crearea rețelei de parteneri UAT, ADI, colectori și reciclatori, dar nu numai. Ai avantajul unor activități care optimizează permanent costurile și îți oferă soluții sigure, audit intern pentru risk assessment și multe altele. Mediul înconjurător trebuie privit ca un partener de lungă durată pentru orice business, iar protejarea lui îți va asigura o afacere sustenabilă. 

Așadar, în cazul în care ești un operator care introduce în circuitul economic ambalaje, cu siguranță ai o mulțime de obligații pe care trebuie să le îndeplinești. Cu ajutorul unei firme specializate și cu experiență, poți scăpa de aceste responsabilități care presupun o muncă repetitivă și complicată. Ia în considerare sfaturile și informațiile de mai sus și bucură-te de o gestionare a deșeurilor eficientă!

Sursa foto: Unsplash.com

>