Breaking news

Cum sunt create parfumurile și ce reprezintă notele acestora?

Un univers plin de arome și senzații noi, un parfum bun are capacitate de a-ți schimba starea de spirit, de te binedispune și de a te transpune într-o lume cu totul nouă. Parfumieri celebri din întreaga lume participă la crearea unor produse de calitate, dar știai că numărul lor este destul de limitat? La nivel global, există puține persoane, maxim 900, care se pot lăuda că știu toate secretele și au ”nasul”potrivit pentru  a obține aromele deosebite care compun un parfum de calitate.

Vom încerca să intrăm mai mult în culisele acestei îndeletniciri selecte pentru a afla cum sunt create parfumurile și ce reprezintă notele acestora.

Cum sunt create parfumurile

Esențele de parfum sunt folosite încă din antichitate, tămâia, smirna sau extrasul de trandafiri fiind utilizate atât pentru protecție, cât și pentru a oferi un miros plăcut corpului. Diverse ritualuri antice, cât și tehnica de a trece diverse arome prin aer și fum – per fumum – a dat naștere, dealtfel, denumirii de parfum. Arabii au fost cei care au creat, în jurul anului 1000 e.n, primele parfumuri sub formă lichidă, folosind metode de distilare la care se apelează până în ziua de azi.

La această oră, apele de parfum sau de colonie conțin atât ingrediente naturale, care pot fi extrase din flori sau diverse părți ale plantelor (tulpini, rădăcini, frunze, dar și mușchi, lemn sau iarbă), cât și unele sintetizate în laborator, cu o compoziție identică din punct de vedere chimic. 

Fiecare dintre acestea sunt create în funcție de o anumită piramidă olfactivă, care oferă informații de bază în ceea ce privește compoziția și felul în care acesta se desfășoară pe piele după aplicare. Din acest motiv, acum îți poți alege parfumuri în funcție de notele preferate.

Ce reprezintă notele de parfum din piramida olfactivă

Deși s-au creat și anumite arome liniare, care au în compoziție o singură esență predominantă, în mod uzual în componența parfumurilor există trei note principale. În această îngemănare de miresme, care constituie piramida olfactivă sau trifazică, fiecare dintre componentele individuale ce alcătuiesc produsul final se eliberează și se dezvoltă treptat după momentul aplicării. 

Notele de vârf, care se eliberează primele, sunt cele mai volatile, și se evaporă cel mai rapid. Astfel, s-ar putea ca după 10-15 minute să nu le mai resimți. În general, sunt realizate din molecule ușoare, și includ tonuri aerate de citrice sau diverse arome primăvăratice, verzi. 

Tonurile sau notele de mijloc sunt cele care constituie adevărata personalitate a unui parfum. Ele cuprind arome bogate, florale, fructate sau condimentate, sunt mai persistente și au eliberare mai lentă, și se păstrează pe piele până la 2-3 ore. Printre esențele utilizate ai putea regăsi ylang-ylang, iasomie, lavandă, trandafiri.

Notele de bază ale unui parfum sunt mai bogate și deseori cele mai complexe. Aici vei regăsi tonuri de lemn aromat precum cel de cedru sau tonka, ambră, mosc, tămâie, mai ales la miresmele pentru bărbați, dar și acorduri de ciocolată, miere, caramel sau ambră la cele feminine. Aceste esențe conferă profunzime și rezistență, și se păstrează pe piele timp de mai multe ore.

Este important ca atunci când testezi un parfum, să lași fiecare dintre aceste ”voci”  atent alese să își lase amprenta în mod distinct. Doar în acest fel, fiecare dintre notele individuale, dar și succesiunea de nuanțe se va dezvălui treptat, pentru a pune în valoare întregul buchet complex aromat.

Sursa foto

>