Breaking news

Cum știu dacă sufăr de gingivită?

Recunoaștem gingivita când apare o inflamație a gingiilor și sângerare la periajul dentar, ca urmare a depunerii de placă bacteriană în jurul dinților.

Care sunt cauzele dezvoltării gingivitei?

Gingivita este o formă precoce a bolii parodontale. Boala parodontală este dată de inflamația și infecția care distruge țesuturile înconjurătoare ale dinților. Aceasta cuprinde gingiile, ligamentele parodontale și osul.

Boala gingivală se datorează în primul rând în mod direct efectelor pe termen scurt ale depunerilor de placă pe dinți. Placa este un material lipicios format din bacterii, mucus și resturi alimentare care se acumulează pe dinți atât deasupra, cât și sub gingii. Este, de asemenea, o cauză majoră a cariilor dentare.

Dacă nu îndepărtați placa, aceasta se transformă într-un depozit dur numit tartru care rămâne lipit la baza dintelui. Din păcate, excesul de placă și tartrul irită și inflamează gingiile. Un exces de bacterii în gură și toxinele pe care le produc fac ca gingiile să devină umflate și sensibile. Acesta se numește răspuns inflamator, care face parte din răspunsul imun natural al organismului la organismele invadatoare.

Alți factori care cresc riscul de gingivită:

  • anumite infecții și boli la nivelul întregului corp (sistemice).
  • igienă dentară slabă
  • sarcina (modificările hormonale cresc sensibilitatea gingiilor)
  • diabet necontrolat
  • consumul regulat de tutun
  • dinți nealiniați, lucrări protetice nepotrivite
  • utilizarea anumitor medicamente, inclusiv fenitoină, bismut sau unele pilule contraceptive

Multe persoane au o anumită cantitate de gingivită. Se dezvoltă adesea în timpul pubertății sau la vârsta adultă timpurie din cauza modificărilor hormonale. Poate dura mult timp sau poate reveni des, în funcție de starea de sănătate a dinților și a gingiilor.

Simptome

Simptomele gingivitei includ:

  • Sângerarea gingiilor (la periaj sau folosirea aței dentare)
  • Gingii roșii aprinse sau roșiatice-violet
  • Gingii care sunt sensibile la atingere, dar altfel nedureroase
  • Afte bucale
  • Gingii umflate
  • Aspect strălucitor al gingiilor
  • Respirație urât mirositoare

Doare consultul stomatologic?

Nu, consultul stomatologic nu este deloc dureros. Medicul vă va examina gura și dinții, va analiza dacă sunt gingii moi, umflate, roșiatice-violet.

Gingiile sunt cel mai adesea nedureroase sau doar ușor sensibile atunci când este prezentă gingivita.

Placa și tartrul pot fi observate la baza dinților. Medicul dumneavoastră va folosi o sondă pentru a vă examina îndeaproape gingiile, determinând astfel dacă aveți gingivită sau parodontoză. Parodontoza este o formă avansată de gingivită care implică pierderea osoasă și a susținerii ligamentare

De cele mai multe ori, nu sunt necesare mai multe teste. Cu toate acestea, se pot face radiografii dentare pentru a vedea dacă boala s-a răspândit la structurile de susținere ale dinților (rădăcinile dinților).

Tratament

Scopul tratamentului este reducerea inflamației prin îndepărtarea plăcii dentare sau a tartrului.

Medicul stomatolog va realiza o igienizare profesională. Aceasta va fi compusă dintr-un detartraj, airflow si periaj profesional pentru a îndepărta depunerile de pe dinți. Unele clinici dentare dispun chiar de cele mai performante concepte de igienizare și profilaxie dentară existente în acest moment în lume, care sunt dezvoltate de compania elvetiana EMS și care au ca rezultat păstrarea sănătății orale a pacientului.

O igienă orală atentă este necesară după curățarea profesională a dinților. Medicul stomatolog vă va explica cum să vă periați corect dinții și să folosiți ața dentară și dușul bucal în mod corespunzător.

Pe lângă periajul și folosirea aței dentare acasă, medicul dentist vă poate recomanda:

  • Igienizarea de două ori pe an sau de trei până la patru ori pe an pentru cazurile mai severe de boli ale gingiilor
  • Utilizarea apelor de gură antibacteriene și a îndreptarea ortodontică a dinților nealiniați
  • Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi. Utilizați o perie cu perii moi și o pastă de dinți cu fluor. Înlocuiți periuța de dinți la fiecare 3 luni sau mai devreme dacă perii se uzează. Cele vechi, uzate, nu vor curăța eficient dinții.
  • Ața dentară îndepărtează particulele de mâncare și placa dentară dintre dinți și sub linia gingiei. Folosiți ața în fiecare zi, nu doar în momentul când ceva se blochează între dinți. Utilizarea zilnică a aței dentare scoate placa din locurile la care periuța de dinți nu poate ajunge. Puteți încerca, de asemenea, produse de curățare interdentară.
  • Clătiți-vă gura. Apa de gură antibacteriană nu numai că previne gingivita, ci combate respirația urât mirositoare și placa bacteriană.
  • Renunțați la tutun și optați pentru o alimentație bogată în vitamine și minerale.

Concluzii

Gingivita este o problemă dentară comună care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Este important să reținem că dacă nu este tratată, gingivita poate duce la probleme de sănătate mai grave și chiar la pierderea dinților.

Din fericire, cu ajutorul tehnologiei avansate, astăzi există multe tratamente pentru gingivită disponibile în prezent care ajută la gestionarea simptomelor acestei afecțiuni fără niciun fel de efecte secundare!

>