Breaking news

Cum se spune corect:”Paști” sau ”Paște”?

Potrivit limbajului bisericesc forma corectă este Paști, termenul de ”Paște” este mai degrabă o formă peiorativă.

Vocabularul uzual, a devenit în ultimii ani un adevărat ”loc de joacă” , pentru mulți dintre noi, așa se face că știrbim limba romănă, inventăm noi cuvinte sau știrbim altele.

Același lucru s-a întamplat și în ceea ce privește cuvântul ”Paști”, pronunțat de prea multe ori eronat, atât în limbajul bisericesc cât și în cel uzual.

Denumirea biblică este Sfintele Paști sau Învierea Domnului, însă mai marii clerici români spun că termenul de ”Paști” , are în limba română numai formă de plural pentru exprimarea corectă a multiplelor lui sensuri.

Cuvântul Paşti provine în limba română din forma bizantino-latină Pastihae a cuvântului de origine evreiască Pesah (trecere), moştenit de evrei de la egipteni.

Evreii numeau Paseha (Paşti) — sau sărbătoarea azimilor — sărbătoarea lor anuală în amintirea trecerii prin Marea Roşie şi a eliberării lor din robia Egiptului.

Termenul ebraic de Paşti a trecut în vocabularul creştin pentru că evenimentele istorice care sunt comemorate în sărbătoarea creştină, adică patimile, moartea şi Învierea Domnului au coincis cu Paştile evreilor.

Incorecte ar fi totodată și formulările uzuale pe care le folosim ”Paște Fericit” sau ”Paști Fericite”, întrucât noi prăznuim Sfintele Paști și nu ”Paștele”.