Breaking news

Cum se măsoară valorile normale ale hemoglobinei și ce înseamnă nivel anormal?

Hemoglobina este o proteină esențială din celulele roșii ale sângelui, cu rol de favorizare a transportului oxigenului la nivelul întregului organism. Prezența unei afecțiuni care determină o producție deficitară de globule roșii poate însemna nivel scăzut de hemoglobină și apariția unor probleme de sănătate precum anemie sau cancer. Un nivel ridicat al hemoglobinei poate explica o tulburare rară de sânge numită policitemia vera. 

Prezentăm în continuare ce este hemoglobina, care sunt valorile considerate normale ale acesteia ca urmare a unui test de sânge și care pot fi afecțiunile de sănătate cu care te poți confrunta atunci când valorile sunt anormale.

Ce este hemoglobina și care este rolul ei în organism?

Hemoglobina este o proteină prezentă în sânge și care conține fier. Ea se găsește în globulele roșii sau în eritrocite, responsabile cu transportul oxigenului către țesuturi. Aceasta formează o legătură reversibilă și instabilă cu oxigenul, în combinație cu care vorbim de oxihemoglobină, element cu o culoare roșie intensă. Hemoglobina se dezvoltă în celulele măduvei osoase care se diferențiază în globule roșii. În momentul în care celulele roșii mor, hemoglobina este descompusă. Fierul este transportat în măduva osoasă și refolosit în producerea de noi celule roșii în sânge, iar restul hemoglobinei formează bilirubina, o substanță excretată de bilă. (1)

Cu alte cuvinte, hemoglobina este o proteină prezentă în celulele roșii ale sângelui care joacă un rol esențial în organism, de transport a oxigenului către organele și țesuturile corpului și de livrare a dioxidului de carbon colectat din organism înapoi la plămâni.

Un test de hemoglobină măsoară cantitatea acesteia din sânge. Valori crescute sau scăzute ale hemoglobinei poate explica unele afecțiuni sau probleme de sănătate care pot fi astfel diagnosticate și tratate corespunzător. (2)

Valori normale ale hemoglobinei

Testul pentru hemoglobină nu presupune o pregătire deosebită înainte de prelevarea probei pentru analiza de laborator. Dacă nu ai indicații speciale din partea medicului specialist poți mânca și bea normal lichide înainte de testare. Analiza poate fi efectuată din sângele colectat din vena brațului sau din deget, precum și prin înțeparea călcâiului la bebeluși. Disconfortul este minim, iar în scurt timp vei primi rezultatele pe care le va interpreta medicul.

Valorile normale ale hemoglobinei pentru bărbați sunt cuprinse între 13,2 și 16,6 g/dL, în timp ce pentru femei acestea sunt între 11,6 și 15 g/dL. Intervalele sunt diferențiate între copii și adulți, alți factori care contribuie la valorile normale ale hemoglobinei la copii țin de vârstă și sex. Pentru nou-născuți acestea pot fi de 14 – 24 g/dL, iar pentru bebeluși 9,5 – 13 g/dL.

Deși valorile pot fi ușor diferite de la un laborator de analize la altul, pe buletinul cu rezultate sunt menționate valorile de referință de luat în calcul. Un nivel anormal, sub limită sau peste poate fi alarmant, motiv pentru care medicul curant va decide care sunt pașii de urmat și ce reprezintă un nivel prea mare sau prea mic al hemoglobinei în cazul tău. (2), (3)

Interpretarea rezultatelor: valori scăzute și valori ridicate ale hemoglobinei

Valori scăzute ale hemoglobinei și afecțiuni asociate

De regulă în astfel de cazuri este vorba de anemie, cauzele acestei afecțiuni pot varia și pot fi rezultatul unor probleme diferite:

  • deficit de fier;
  • carență de vitamina B12;
  • deficiență de folat;
  • sângerări frecvente;
  • cancer care afectează măduva osoasă – leucemie;
  • afecțiuni renale sau hepatice;
  • hipotiroidism;
  • talasemie – tulburarea genetică ce determină nivel scăzut de hemoglobină și de celule roșii din sânge. (2), (3)

Valori ridicate ale hemoglobinei, afecțiuni asociate și posibile explicații

  • Policitemia vera – afecțiune a sângelui caracterizată de producerea de globule roșii în exces de către măduva osoasă;
  • Boală pulmonară;
  • Deshidratarea severă;
  • Arsuri;
  • Vărsături repetate;
  • Exerciții fizice intense;
  • Vicii – fumatul excesiv;
  • Traiul la altitudini mari. (2), (3)

Medicul îți poate recomanda testul pentru hemoglobină pentru a verifica starea generală de sănătate, pentru a diagnostica o afecțiune medicală, dar și pentru a monitoriza condiția ta. După interpretarea rezultatelor, specialistul îți poate indica efectuarea altor analize și teste relevante sau poate opta pentru ajustarea planului de tratament prescris unor afecțiuni diagnosticate.

Acest material despre hemoglobină este strict informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat. Dacă te confrunți cu unele probleme de sănătate, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!

 


 

Surse de informare:

1. Hemoglobin – https://www.britannica.com/science/hemoglobin

2. Hemoglobin test – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hemoglobin-test/about/pac-20385075

3. Hemoglobin – https://www.mountsinai.org/health-library/tests/hemoglobin#:~:text=Hemoglobin%20is%20a%20protein%20in,called%20heme%2C%20which%20binds%20oxygen.

 

Sursa foto Shutterstock