Breaking news

Cum se calculează și cum se achită Impozitul pe câștiguri jocuri de noroc

Una dintre cele mai mari necunoscute ale împătimiților de jocuri de noroc este impozitul și taxele aferente. Înainte de a paria îți recomandăm să te asiguri că operatorul de pariuri este licențiat în România potrivit normelor Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Dacă operatorul este licențiat atunci câștigurile vor fi impozitate direct la sursă.

Aici poți găsi un top cazinouri online cu operatori care au licența ONJN.
Potrivit Codului Fiscal, veniturile din jocuri de noroc se impun prin reținere la sursă. Asta înseamnă că din suma câștigată ți se va retrage automat impozitul datorat și vei primi diferența. Impozitul retras va fi plătit de către operator către autoritățile fiscale din România. Astfel, pariorii scapă de grija depunerilor de documente fiscale prin care să-și declare veniturile obținute prin jocuri de noroc. 

Calcul impozit câștig jocuri de noroc

Pentru calcularea impozitului pentru câștigurile din jocuri de noroc, în Codul Fiscal este prezentat un barem. 

  • Câștig brut de până la 66.750 lei – inclusiv – impozit 1%
  • Câștig brut între 66.750 – 445.500 lei – inclusiv – impozit 667,5+16% pentru suma care depășește plafonul de 66.750. 
  • Câștig brut peste 445.000 lei – impozit 61.187,5 + 25% pentru suma care depășește plafonul de 445.000 lei. 

Pentru a înțelege mai bine metoda, îți prezentăm o situație ipotetică în care ai câștigat suma de 100.000 lei la poker online Romania. Pentru acest câștig ți va retrage automat impozitul fix de 667,6 la care se adaugă 16% din  33.250 (diferența de la plafonul de 66.750), adică 5.320 lei. Astfel, suma totală impozitată ajunge la 5.987,6 lei, iar tu vei încasa diferența de 94.012,4 lei. 

Așa cum am precizat deja, Codul Fiscal prevede ca „obligația calculării, reținerii și plății impozitului revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul pe venit calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.”

Tot în Codul fiscal este prevăzut un impozit de 10% în cazul veniturilor sub formă de premii. Acesta este aplicat prin reținere la sursă, asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

Care câștiguri din jocuri de noroc nu sunt impozitate?

Betromania.com îți prezintă câștigurile în bani și/sau natură care nu sunt impozitate. Conform Codului Fiscal, câștigurile de maxim 600 de lei/premiu nu sunt impozitate. 

Mai mult, în cazul cazinourilor, plafonul crește până la 66.750. „Veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit”, se arată în Codul Fiscal. 

În cazul câștigurilor obținute online, impozitul va fi determinat și reținut de către operator la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar sau similar.

Prin aplicarea impozitului la operator, autoritățile fiscale din România au înregistrat o creștere a încasărilor. Acest fapt se datorează faptului că nu toți pariorii depuneau declarațiile cu veniturile obținute din jocuri de noroc.

>