Breaking news

Cum se adaptează muncitorii străini in România?

Muncitorii străini sunt o soluție la criza forței de muncă pe care o resimt de mulți ani antreprenorii romani, dar și alte firme străine care au activitate în România. De câțiva ani România aprobă anual contingente de aploximativ 100 000 de muncitori străini pentru a veni să lucreze în țară. Dintre aceștia, mulți părăsesc țara astfel că, la sfârșitul lunii octombrie aproximativ 85 de mii de persoane străine, non-EU, aveau drept de muncă în România. Poate numărul mare al muncitorilor plecați este influențat de modul de adaptare al acestora la felul în care trăim în România?

Sunt mai mulți factori care influențează retenția muncitorilor non-EU în România. Contează în primul rând felul în care ei sunt recrutați. Dacă angajatorul aprobă o listă de oameni despre care nu știe mare lucru, le-a vazut doar CV-urile, sau s-a implicat în selectarea lor. De exemplu, muncitorii straini adusi in țară prin intermediul One Staff trec prin mai multe filtre de selecție până ajung să fie recomandați angajatorilor. Astfel, gradul de retenție al acestora este de peste 99%. Conform datelor de la agenție mai puțin de 20 de muncitori au plecat de la angajatori înainte de încheierea contractului.

Gradul de retenție al muncitorilor mai depinde și de cât de bine s-au adaptat aceștia la viața din România. Unul dintre muncitorii aduși de agenție din Sri Lanka, pentru cea mai mare berarie din Româânia, ne-a spus: ”Mă simt foarte bine în România. Angajatorul îmi asigură masa și o cazare foarte bună. În țări ca Germania, îți plătești singur chiria, chiar și în Polonia, cei mai mulți angajatori îți opresc din salariu banii de chirie. Mă înțeleg foarte bine cu angajatorul, salariul este ok, mediul în care muncesc este foarte bun. Și cred că cel mai important, nu mă simt marginalizat de oameni, nu mă trateazâă românii de parca le-aș fi inferior, așa cum îmi povestesc prietenii din Germania că se simt. Avem comunitatea noastră în București și ne-am integrat foarte bine.”

Pentru a ajuta muncitorii non-EU să se adapteze mai ușor la viața din România este nevoie și de o pregătire a acestora înainte de a ajunge în țară, dar și după ce ajung aici. Asta cade atât în sarcina agenției de recrutare, daca aceasta se respecta, dar și în sarcina angajatorului daca acesta își dorește să țină muncitorii cât mai mult. Un alt muncitor adus de One Staff, care lucreaza în agricultură, ne spunea: ”Înainte de a pleca de acasa, am avut o sesiune de pregatire cu agenția, în care ni s-au prezentat mai multe aspecte legate de ccondițiile meteo, prețuri, banii folosiți, costurile vieții de zi cu zi, de cine să ne ferim, sau cum să ne comportăm la locul de muncă și la cazare. Lucrurile astea m-au ajutat foarte mult, deoarece când am ajuns aici știam exact ce am de făcut. Mai departe, angajatorul m-a ajutat să trimit salariul acasă, să am conexiune la internet să pot ține legătura cu familia, am condiții de cazare bune și mănanc ce vreau eu, așa cum o făceam și acasă. Sunt de 2 ani în România și mă simt foarte bine. Am vorbit cu prieteni din alte țări și lucrurile nu sunt așa roz cum le păreau la prima vedere. Aș câștiga 2-3 sute de euro în plus în Germania, după scăderea tuturor cheltuielilor, însă nu m-aș simți la fel de bine. ”

În continuare există mirajul occidentului în rândul muncitorilor asiatici din România, însă dacă sunt integrați în societate și au condiții de muncă și cazare bune, un salariu decent, aceștia rămân în țară.