Breaking news

Cum să rezolvi urgent problemele cauzate de fațetele dentare desprinse sau sparte?

Fațetele dentare sunt niște plăcuțe subțiri din ceramică sau compozit care se lipesc pe suprafața dinților pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea pot corecta diverse probleme, cum ar fi dinții decolorați, ciobiți, strâmbi sau cu spații între ei. Dar ce se întâmplă dacă fațetele dentare se desprind, se sparg sau se infectează?

Ce să faci dacă fațeta dentară se desprinde?

Dacă fațeta dentară se desprinde, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să o păstrezi într-un loc sigur și să contactezi medicul stomatolog cât mai curând posibil. Nu încerca să lipești singur fațeta, deoarece riști să o deteriorezi sau să provoci infecții. Medicul stomatolog va evalua situația și va decide dacă fațeta poate fi refolosită sau dacă trebuie înlocuită. În funcție de cauza care a dus la desprinderea unei fațete dentare, medicul poate recomanda și alte tratamente, cum ar fi o igienizare profesională, o obturație sau o coroană.

Ce să faci dacă fațeta dentară se sparge?

Dacă fațeta dentară se sparge, este posibil să simți durere, sensibilitate sau disconfort la nivelul dintelui afectat. De asemenea, este posibil să observi o schimbare în culoarea sau forma dintelui. În acest caz, trebuie să mergi la o clinică de urgențe stomatologice, pentru a îndepărta resturile de fațetă și a proteja dintele. Medicul va decide dacă este necesară o nouă fațetă sau dacă se poate repara cea existentă. Până ajungi la medic, poți aplica gheață pe zona dureroasă și trebuie să te asiguri că vei evita alimentele dure sau fierbinți.

Ce să faci dacă fațeta dentară se infectează?

Dacă fațeta dentară se infectează, este posibil să ai simptome precum umflarea gingiei, puroi, sângerare sau febră. Acestea sunt semne că există o infecție bacteriană sub fațetă care poate afecta nervul dintelui și poate duce la abces sau chiar la pierderea dintelui. De aceea, este esențial să mergi imediat la medicul stomatolog pentru a trata infecția și a salva dintelui. Medicul va prescrie antibiotice și antiinflamatoare și va curăța zona infectată. În unele cazuri, poate fi necesară tratarea nervului dintelui sau extracția.

Cum să previi problemele cauzate de fațetele dentare?

Pentru a preveni problemele cauzate de fațetele dentare, este important să ai o igienă orală riguroasă și să vizitezi regulat medicul stomatolog pentru controale și detartraje. De asemenea, este bine să eviți obiceiurile care pot deteriora fațetele, cum ar fi mestecatul unghiilor, deschiderea sticlelor cu dinții sau consumul excesiv de alimente colorante (cafea, vin, tutun). Dacă sunt îngrijite corespunzător, fațetele dentare pot dura până la 15 ani.

Fațetele dentare sunt soluții estetice care pot îmbunătăți aspectul zâmbetului tău. Dacă te confrunți cu una dintre situațiile de mai sus, trebuie să acționezi rapid și să mergi la medicul stomatolog pentru a rezolva urgent problema și a evita complicațiile.

>