Breaking news

Cum să amenajezi corect o grădină, indiferent de dimensiuni

loading...

Tot mai mulţi români înţeleg necesitatea amenajării grădinii în aşa fel încât aceasta să poată deveni un spaţiu special pentru relaxare, fără a-şi pierde însă funcţionalitatea. Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri, propune câteva lucruri de care trebuie ţinut cont pentru crearea unui ambient cât mai plăcut.

amenajare gradinaÎn momentul amenajării grădinii, trebuie avută în vedere, în primul rând, arhitectura casei, în aşa fel încât şi ambientul să urmeze aceleaşi linii şi, împreună, să creeze un aspect unitar.

“Indiferent de cât de simplă pare amenajarea, este important de ştiut că, pentru a crea o grădină cu adevărat deosebită, este necesar sfatul unui arhitect sau a unui specialist peisagist pentru a evita o neconcordanţă între arhitectura casei şi zonele adiacente”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Dincolo de stilul arhitectonic, reprezentantul companiei este de părere că un alt lucru important este dimensiunea curţii. În funcţie de aceasta trebuie ales pavajul şi, mai mult chiar, proprietăţile acestuia.

Pavajul trebuie să fie în primul rând practic, să se integreze în designul curţii şi să aibă caracteristicile tehnice necesare unei utilizări corecte – fie special pentru trafic pietonal, fie pentru trafic de maşini”, a mai spus Sebastian Bobu.

Astfel, pentru grădinile de mici dimensiuni, specialiştii Symmetrica recomandă pavele care să permită configurarea de alei şi trotuare înguste. De asemenea, o altă variantă, ce oferă atât un ambient deosebit cât şi funcţionalitate, este aceea de a folosi pavaj ecologic. Acesta are rolul de crea o suprafaţă acoperită, ce poate fi folosită şi pentru trafic pietonal sau auto, dar care totuşi lasă şi vegetaţia să crească. Astfel, într-o curte cât de mică, se poate crea o zonă circulabilă, dar şi verde în acelaşi timp.

În ceea ce priveşte grădinile de mari dimensiuni, se recomandă folosirea de modele de pavele cât mai creative. Astfel, pot fi alese pavele de dimensiuni mari, care să creeze şi mai mult impresia de spaţiu, sau pot fi alese pavele montate în modele diverse.

Într-un spaţiu generos putem alege chiar să avem diferenţe de nivel între anumite zone, putându-le amenaja cu ziduri de sprijin pavate care să schimbe total atmosfera. În plus, în grădinile de mari dimensiuni po fi alese dale care au incluse buline reflectorizante pentru orientare pe timp de noapte”, a mai afirmat Sebastian Bobu.

Gradenele pentru flori şi plante de gradină pot fi şi ele amenajate cu pavele, mai ales într-o curte generoasă şi au un impact deosebit în arhitectura unei curţi. Şi fântânile decorative sunt o soluţie arhitecturală foarte placută atunci când sunt amplasate împreună cu pavaje în acelaşi ton cu restul ambientului.

În ceea ce priveşte nuanţa pavelelor ce trebuie alese pentru o curte, specialiştii sunt de părere că acestea trebuie alese în ton cu cea a casei şi a gardului.

Recomandarea este să fie alese culori calde, ce dau o notă intimă grădinii. Desigur, dacă ambientul este modern, pot fi alese şi tonuti de gri sau antracit.

curte


pavaj

loading...