Breaking news

Cum să alegi jucăriile în funcție de vârsta copilului? 5 sfaturi

Ești un părinte care încearcă să asigure o copilărie fericită și echilibrată? Sau poate ești un adult determinat să cumpere cadoul adecvat de fiecare dată când este invitat la ziua de naștere a unui copil. În ambele cazuri, alegerea jucăriilor potrivite este o provocare pe care nu o poți ignora.

Diversitate disponibilă poate fi copleșitoare, mai ales atunci când îți dorești opțiuni care asigură atât clipe pure de bucurie, cât și dezvoltare cognitivă și emoțională specifică vârstei. 

Venim în ajutorul tău cu cinci sfaturi despre cum să alegi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului. 

  1. Corelează vârsta cu preferințele copilului 

Atunci când ești preocupat de găsirea jucăriei perfecte, nu este suficient să te raportezi la categoria de vârstă a copilului. Dacă vrei ca alegerea ta să fie prilej de bucurie în fiecare zi, este bine să te asiguri că reușește să cultive anumite preferințe ale celui mic. 

Spre exemplu, pentru categoriile de vârstă peste 2 ani poți alege să descoperi puzzle-urile din lemn pentru copii care stimulează capacitatea de a rezolva probleme, dar și diversele materiale pentru desen sau pictat care îi vor bucura mai ales pe cei cu un simț artistic mai dezvoltat. Decizia finală este influențată de inclinațiile juniorului din familie.  

  1. Asigură-te că procesul de învățare este distractiv 

Indiferent de vârstă, este important ca procesul de învățare să fie distractiv și nicidecum o sursă de frustrare. De aceea, este necesar să optezi pentru jucării care oferă oportunități de învățare fără a deveni plictisitoare sau prea dificile pentru etapa de dezvoltare. 

Spre exemplu, dacă îți dorești ca cel mic să învețe cât mai multe animale și să identifice sunetele lor de la o vârstă fragedă, este indicat să te orientezi către o carte digitală interactivă. Pe de altă parte, dacă dorești cultivarea pasiunii pentru știință într-un copil peste opt ani, sunt recomandate experimentele distractive precum construirea unui vulcan cu lavă sau identificarea pietrelor prețioase ca un veritabil geolog. 

2. Nu uita jucăriile care stimulează activitățile fizice

Din momentul în care cel mic începe să meargă în picioare, este important să te asiguri că își dezvoltă funcțiile motorii constant. În plus, este preferabil ca micuțul să își consume energia în aer liber. 

Pentru copiii între 2 si 7 ani, poți alege o varietate de mașinuțe colorate sau trotinete, dar și locuri de joacă special amenajate. Dacă beneficiezi de o casă cu grădină, poți achiziționa măsuțe de picnic, tobogane, balansoare și căsuțe pentru copii de exterior. În cazul copiilor mai mari, poți încuraja mersul pe bicicletă, ciclismul fiind o activitate de care se pot bucura împreună cu întreaga familie. 

3. Favorizează jucăriile care încurajează interacțiunile sociale 

Momentele zilnice de joacă nu trebuie să stimuleze doar dezvoltarea fizică și cognitivă. Rolul lor este și de a asigura bunăstarea emoțională și stabilirea unor relații afective între membri familiei. 

Pentru a favoriza astfel de interacțiuni sociale sunt necesare jucării și jocuri care pot fi utilizate de mai mulți participanți în același timp. Astfel, îl vei învăța pe cel mic și lucruri esențiale despre împărțirea lucrurilor pe care le deține cu ceilalți. Poți achiziționa o diversitate de jocuri de masă – de la cele de cărți pentru copii peste 4 ani și personalizate cu personajele preferate până la jocul de șah potrivit pentru cei mai mari. 

4. Încurajează dezvoltarea imaginației 

Atunci când alegi jucăriile potrivite, este important să te asiguri că nu îl stimulează pe cel mic mai mult decât este cazul. Este necesar ca micuțul să își utilizeze imaginația constant și să își creeze propriile povești. 

Pentru copiii peste 3 ani, te poți orienta către diverse seturi de plastilină care permit construirea unui întreg univers în fiecare zi. Odată cu înaintarea în vârstă, sunt recomandate jocurile de rol care îi permit juniorului să intre în pielea unor profesii sau personaje preferate. O bucătărie completă sau un mini spital al animalelor pot furniza ore întregi de activități constructive. 

Jucăria preferată va fi întotdeauna ușor de ales dacă te ghidezi atât după vârstă, cât și după preferințe și tipul de activități pe care este bine să îl încurajezi pentru o dezvoltare armonioasă. 

Sursă foto: Pexels 

>