Breaking news

Cum prepari o țuică de calitate? Top trei pași pe care trebuie să-I urmezi

Se spune că țuica are atâtea rețete și secrete de preparare în funcție de fiecare zonă din țară. Calitatea acestei băuturi tradiționale românești este data de știința de păstrare, de calitatea fructelor și de respectarea etapelor ei de preparare.

Despre asta vom vorbi și noi astăzi, așa că citește până la final pentru a afla care sunt cele mai importante trei etape din procesul ei de preparare.

Culesul prunelor

Prima etapă în prepararea unui rachiu de calitate este culesul prunelor într-un moment optim. Astfel, prunele trebuie să fie foarte bine coapte,  deoarece pulpa trebuie să se desprindă cu ușurință de sâmbure

Prunele adunate nu trebuie spălate, ci trebuie doar să elimini codițele și frunzele înainte de depozitare.

Fructele culese se lasă la fermentat în butoaie din lemn timp de două-trei luni.

Borhotul

Borhotul trebuie supravegheat des, însă nu zilnic. Pentru a–ți da seama dacă borhotul este pregătit pentru distilare, trebuie să urmărești prezența musculitelor. Astfel, musculițele își vor face apariția imediat ce depozitezi fructele în butoi. Atâta timp cât ele vor sta în apropierea recipientului, înseamnă că borhotul nu este pregătit pentru distilare. Atunci când musculițele dispar, poți începe să pregătești cazane pentru tuica.

Pentru a măsura concentrația alcoolică a rachiului poți folosi un spirometru, însă nu uita că țuica devine mai tare odată cu trecerea timpului.

Depozitarea țuicii

Țuica nu trebuie depozitată imediat în recipiente din sticlă și niciodată în cele din plastic. Pentru a obține un rachiu de calitate, folosește butoaie din lemn, precum cele din dud, salcam sau stejar.

Dacă este depozitată în butoaie de lemn, țuica va continua să se îmbunătățească. Pentru început, lemnul va absorbi apa din rachiu, astfel ea devine mai tare și primește aroma deosebită a lemnului, dar și culoarea arămie.

În final, îți mai spunem că cu cât alcoolul se păstrează mai mulți ani în butoaie de lemn, cu atât calitatea lui va crește.  

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/alcool-tuica-de-prune-nunt%c4%83-3798152/