Breaking news

Cum poti sa calci rufele mai rapid si mai eficient

Calcarea hainelor este una dintre acele sarcini care are tendinta ca la prima vedere sa para foarte dificila. In realitate, este complicata din cauza faptului ca nu multi oameni sunt constienti de importanta pe care o au anumite aspecte.

statie de calcatAnumite tesaturi si materiale pot fi mai pretentioase decat altele si au nevoie de o atentie speciala. Cu toate acestea, procesul in sine este acelasi, timpul fiind de multe ori acea variabila care face diferenta.

De ce avem nevoie?

Iata care sunt conditiile minime pentru ca procesul de calcare a hainelor sa fie eficientizat si sa ai parte de rezultatele dorite intr-un timp scurt:

-o statie de calcat profesionala cu talpa bine curatata;

-o masa de calcat;

-un volum suficient de apa in recipientul statiei;

O masa de calcat este chiar indispensabila. Ati fi tentati sa credeti ca orice suprafata dreapta este suficienta si poate inlocui oricand acea masa pentru calcarea rufelor. Totusi, ele sunt special concepute pentru a face sarcina mult mai usoara, avand si un invelis realizat din materiale inflamabile, calitative si respirabile, premitand aburului produs sa iasa in exterior in momentul in care a trecut prin materialul textil al hainei.

Pe de alta parte, statia de calcat poate injumatati timpul petrecut alaturi de toate hainele sifonate, pline de cute. Ganditi-va la acele zile cand trebuie sa calcati un numar mare de rufe si presupunem ca aveti la indemana un fier de calcat cu aburi.

Rezervorul de apa al fierului trebuie reumplut de cel putin cateva ori pe parcursul intregii activitati. Asta inseamna intreruperi repetate si timp alocat alimentarii. In acest caz, cea mai buna statie de calcat are un recipient cu ajutorul caruia veti uita ca sistemul de aburi functioneaza pe baza de apa.

Alegerea temperaturii potrivite pentru un anumit material

Functia de reglare a temperaturii este un beneficiu de care ar trebui sa ne folosim din plin. Materialele precum poliesterul sau matasea sunt pretentioase si au nevoie de atentie speciala. E foarte usor sa le deteriorezi.

Daca aveti o haina realizata dintr-o asemenea compozitie sensibila la temperaturile ridicate, puteti folosi o alta bucata de material textil ca protectie, pozitionand-o deasupra celei principale. Important este sa alegeti o suprafata subtire, prin care aburul sa patrunda usor.

In cazul in care obiectul vestimentar este confectionat din lana sau matase artificiala, o decizie inteleapta ar fi aceea de a seta temperatura statiei de calcat la o valoare medie. Cat despre bumbac sau in, poti folosi cu incredere si atentie valorile termice ridicate.

Cum se calca?

In principiu, este recomandat ca hainele sa fie calcate fie incepand de la partea inferioara, fie de la partea superioara, intr-o singura directie. Rufele sunt intoarse pe suprafata interioara. Indicat este sa se utilizeze frecvent jetul de abur, in special atunci cand ne confruntam cu un material dificil de calcat sau sensibil la temperaturi ridicate.

Se pot efectua si mici miscari laterale sau circulare in momentul in care fierul din componenta statiei de calcat parcurge lungimea unei haine.

Acest scurt ghid va poate ajuta sa va imbunatatiti performanta si sa calcati hainele intr-un timp mult mai scurt fata de cel pe care l-ati fi investit pana acum.