Breaking news

Cum poți economisi la facturile de energie: 3 pași eficienți

Facturile mari la energie sunt, fără îndoială, cea mai mare grijă a oamenilor din zilele noastre. E important să știm ce avem de făcut pentru a plăti cât mai puțin, dar mai ales pentru a nu renunța la confort.

Economisirea, în toate aspectele vieții, reprezintă o atitudine benefică, ce ne ajută să ne fructificăm veniturile, să le organizăm mai bine, să profităm din plin de ceea ce avem, fără să facem risipă și, totodată, să ne bucurăm de ceea ce obținem.

Nu e nevoie să faci sacrificii sau compromisuri doar de dragul de a face economie, indiferent că vorbim despre economii la cheltuielile de zi cu zi sau la facturile de utilități. Cheia unui echilibru între buget, cheltuieli și consum constă în responsabilitate. Responsabilitatea de a fi chibzuit și mai ales de a opta pentru atitudini, investiții și alegeri sustenabile pe termen lung, al căror cost se amortizează și care te ajută să fii din ce în ce mai econom, fără să suferi în vreun fel din acest motiv.

Ei bine, când vorbim despre a consuma cât mai puțină energie, e nevoie să abordăm schimbarea atât la nivel de comportament, cât și să ne îndreptăm către soluții menite să ne fie de real ajutor în locuință.

Iată câteva sugestii ce te pot ajuta să ai un consum energetic mai eficient în locuință

  1. Optează pentru instalarea de sobe

Nu degeaba părinții sau bunicii noștri își dotau casele cu sobe, mai ales cu sobe de fontă sau de teracotă. Proprietățile termice ale acestor materiale permit folosirea de puțin material de combustie, oferind posibilitatea încălzirii pe termen lung. Soba rămâne caldă mult timp după ce s-a stins focul, ceea ce înseamnă eficiență energetică.

Dacă locuiești la casă și ai posibilitatea de a-ți monta sobe, această soluție s-ar putea dovedi a fi salvatoare în iarna ce bate la ușă și nu numai. 

Din fericire, indiferent de stilul de design ales, indiferent de dimensiunea camerelor sau a preferinței cromatice, gama de sobe de fontă și teracotă de la Hornbach.ro vine să-ți îndeplinească chiar și cele mai exigente așteptări.

  1. Ai grijă la sistemele de izolație ale locuinței

O casă izolată termic permite temperaturii din interior să nu fie transferată în afara pereților și ferestrei și invers. Acest lucru duce la consum mai redus de energie, atât pe timpul verii, cât și în sezonul rece.

Prin urmare, fii atent la eficiența sistemului tău de izolație și alege să îl îmbunătățești, dacă deja îl ai, discutând cu specialiștii, soluțiile adecvate nevoilor și așteptărilor tale. De altfel, dacă nu ai făcut încă pasul, este momentul oportun să optezi pentru o astfel de investiție ale căror costuri vor fi rapid amortizate.

Experții estimează că 35% din căldura dintr-o locuință se pierde prin pereți. Alți 15% sunt irosiți prin pardoseală. Iată, deci, cât de mult contează astfel de îmbunătățiri. 

  1. Folosește la maximum lumina naturală

Fie că locuiești la casă, fie că stai la bloc, alege să nu obstrucționezi în niciun fel lumina naturală care intră pe geamuri. 

Din contră! Poți îmbunătăți acest lucru renunțând la draperiile groase și greoaie, de culori închise și montând jaluzele verticale sau orizontale, ce pot fi ridicate sau dirijate astfel încât să permită luminii naturale să invadeze toată încăperea.

Acest tip de comportament te va ajuta să consumi mai puțină electricitate în orele în care Soarele strălucește, pe timpul zilei, fie că este vară, fie că este iarnă, dar va fi de mare folos și pentru menținerea căldurii în locuință.

În cele din urmă, nu uita că oamenii gospodari își fac vara sanie și iarna trăsură! Ia din timp măsurile potrivite pentru a-ți asigura gradul de confort fizic și financiar pe termen lung.

Sursă foto: freepik.com

>