Breaking news

Cum petrec românii de 1 Mai, ziua internațională a muncii?!

Românii sărbătoresc azi 1 Mai, ziua internațională a muncii prin grătare cu mititei și bălăceală pe litoral. Nici vorbă de o sărbătoare a muncii în sistem tradițional.

cum petrec romanii de 1 maiZiua muncii a devenit în România ziua națională a grătarelor și mititeilor.

Românii abia așteaptă ziua de 1 mai ca să dea o fugă fie la mare șie la pădure, unde să întindă grătărelul și să arunce pe jar bucăți de carne și mici.

Cei care nu merg la iarbă verde, vor fi cu siguranță pe litoral pentru o bălăceală pe cinste. Vremea frumoasă ține cu românii. Meteorologii anunțând vreme bună de scăldat și bronzat. Spre bucuria hotelierilor care azi inaugurează sezonul estival de litoral.

Potrivit unui studiu realizat de IRES, 56% dintre români consideră că 1 Mai se sărbătorea mai frumos înainte de Revoluţia din 1989 şi că în ultima vreme data respectivă nu mai are semnificaţia de zi a muncii.

47% dintre cei chestionaţi cred că 1 Mai nu şi-a mai păstrat în ultimii ani semnificaţia de zi a muncii, iar 33% cred că această zi şi-a mai păstrat semnificaţia respectivă într-o anumită măsură.

Unul din 10 români nu consideră potrivit ca Ziua Muncii să fie sărbătorită printr-o zi liberă şi peste jumătate dintre aceştia cred că această zi ar trebui sărbătorită prin muncă.

Cercetarea mai arată că doi din 10 români vor pleca undeva în perioada 1 Mai – Paşti, majoritatea în vizită la rude şi prieteni.

În anul 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii, s-a stabilit ca în ziua de 1 MAI 1890 să aibă loc manifestaţii şi greve, pentru reducerea zilei de muncă de 8 ore. Iar în anul 1889, social-democraţii afiliaţi la Internaţională a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 MAI să fie o zi internaţională a muncitorilor.

În majoritatea ţărilor vest-europene, ziua de 1 MAI este zi liberă.

În fostele ţări comuniste, ziua de 1 MAI a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice.

În România, ZIUA MUNCII a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice.

După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 MAI nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Și pentru că ziua de 30 aprilie a fost declarat de Guvern, ca fiind liberă în sistemul bugetar, mulți români și-au luat o minivacanță de 1 mai cuplată cu Paștele.

Așadar, ziua muncii la români devine ziua grătarelor în aer liber și a petrecerilor cu mult alcool și muzică de petrecere.