Breaking news

Cum faci laptopul să meargă mai repede: 2 metode sigure

În prima parte a vieții, orice laptop, chiar și cele care au o configurație modestă, este rapid, permite o navigare ușoară pe net și o funcționare fluidă a aplicațiilor, mai ales a celor puțin pretențioase. 

Însă, după o perioadă în care este utilizat, mai mult sau mai puțin intensiv, laptopul dă semne de „oboseală”, aplicațiile se încarcă mai greu, navigarea pe web începe să fie anevoioasă. 

Ce este de făcut și cum se poate prelungi „viața” laptopului?

Opțiunea software

Laptopurile cu sistem de operare Windows permit reinstalarea sistemului de operare care este chiar recomandată atunci când laptopul nu mai funcționează normal. O altă opțiune poate fi restaurarea sistemului la versiunea utilizată la o dată anterioară, atunci când laptopul funcționa impecabil.

Tot pentru laptopurile care rulează Windows pot fi utilizate și aplicații realizate special pentru „recondiționarea” sistemului de operare: Microsoft Fix It, CCleaner, IObit Driver Booster sau Ashampoo WinOptimizer 19. Acestea optimizează funcționarea sistemului de operare și a aplicațiilor instalate, prin curățarea regiștrilor și a acelor părți din sistem corupte sau afectate de viruși, utilizări neconforme. În plus, ele curăță practic laptopul de resturi de informații disparate, rămase în urma instalării unor aplicații, a navigării pe internet sau a experimentării unor funcții anume.

În cazul laptopurilor produse de Apple, utilizarea unui excelent sistem de operare, precum Mac OS X, dar și o implementare superioară a tehnologiilor hardware permit o utilizare mult mai îndelungată a laptopului la performanța din prima zi. Există și pentru Mac OS aplicații cum ar fi Clean My Mac sau Cleaner One, speciale pentru mentenanța sistemului de operare, precum și funcții ca Optimize Storage (Mac OS Sierra).

Indiferent de sistemul de operare utilizat, una dintre condițiile esențiale pentru funcționarea optimă a laptopului este instalarea periodică a tuturor update-urilor și patch-urilor – îmbunătățiri constante ale sistemului de operare și ale aplicațiilor instalate.

Upgrade-ul hardware

În cazul desktop-urilor, soluțiile de upgrade sunt practic nelimitate – pot fi instalate orice fel de procesoare PC compatibile cu placa de bază, se poate schimba placa de bază, placa grafică, memoriile sau orice altă componentă. Pentru laptopuri, indiferent de sistemul de operare, opțiunile sunt limitate. La cele mai vechi, o îmbunătățire dramatică va fi instalarea unui SSD în locul străvechiului HDD. Pe lângă eliminarea zgomotului hard-disk-urilor și a vibrațiilor specifice unităților vechi, SSD vine cu o ameliorare semnificativă a timpilor de încărcare a sistemului de operare și a aplicațiilor. Din fericire, prețurile pentru aceste soluții de stocare au scăzut foarte mult, iar o asemenea investiție va fi nesemnificativă. Cel mai probabil va trebui achiziționat și un adaptor pentru SSD, care să permită montajul în interiorul laptopului.

Tot pentru modelele mai vechi – căci cele ceva mai noi au memoria DDR sudată de placa de bază – schimbarea memoriilor vechi cu unele mai rapide și în cantitate suficientă reprezintă o soluție pentru creșterea vitezei de funcționare. Este esențial ca memoriile să fie compatibile cu placa de bază a laptopului, altfel investiția devine inutilă.

Pentru a reda laptopului autonomia, putem încerca înlocuirea bateriei (cel mai probabil cu una produsă de o terță parte și compatibilă cu modelul nostru), acest lucru fiind posibil tot în cazul unităților ceva mai vechi. Dispozitivele moderne au bateria dispusă sub formă de celule lipite pe toată suprafața laptopului.

Funcționarea unui laptop în parametrii doriți de utilizator depinde de numeroși factori – unii țin de comportamentul utilizatorului, alții care nu sunt sub controlul acestuia. Dacă prețul soluțiilor hardware sau software menite să dea o nouă viață laptopului depășește valoarea de achiziție a acestuia sau se apropie de valoarea unui laptop nou, poate ar fi cazul unei analize serioase a balanței de costuri și beneficii – între o soluție de avarie și o investiție pe termen lung într-un dispozitiv nou.