Breaking news

Cum arata portretul unui psiholog bun?

Fiecare isi doreste sa gaseasca un psiholog profesionist atunci cand decide sa apeleze la serviciile de consiliere psihologica. In acest scop se cere ajutorul prietenilor, cunoscutilor sau, pur si simplu, se apeleaza la Internet, sursa inepuizabila de informatii.

Este posibil insa ca un psiholog recomandat de incredere pentru un cunoscut noua sa nu ne placa, sa simtim ca nu suntem compatibili cu el, altfel spus, prezenta lui sa ne creeze un anume disconfort. De aici putem trage o prima concluzie – persoana psihologului nu conteaza atat de mult in sesiunile de psihoterapie, cat relatia pe care acesta o creeaza cu clientul sau, ea fiind practic motorul psihoterapiei. O relatie eficienta se cladeste prin increderea pe care o inspira un psiholog clientului sau, facandu-l pe acesta sa creada ca a gasit persoana care il va putea ajuta.

Psihologul asculta problemele cu care se confrunta omul din fata sa, fara a-l judeca

A judeca pe cineva inseamna a-i face acestuia o evaluare negativa. Acesta evaluare vine din tendinta oamenilor de a observa numai comportamentul prezent si de a se focaliza pe acesta, iar in cele din urma de a trage concluzii pripite. Rareori constientizeaza ca exista niste cauze care justifica un anume comportament si niste piedici care stau in calea dorintei de a schimba ceva.

Pe de alta parte, psihologul intelege ceea ce omul din fata sa ii transmite si incearca sa identifice sursa dificultatilor cu care acesta se confrunta. In acelasi timp, cauta raspunsuri la intrebari precum – „Prin ce incercari a trecut pe parcursul vietii? Ce atitudine au avut cei din jurul lui fata de el? Ce fel de ganduri ii ocupa mintea? Ce este in sufletul lui, de fapt?”

Momentul in care s-au gasit raspunsurile la toate aceste intrebari este practic punctul in care problema este pe cale a fi rezolvata, mai depinde numai de el sa castige lupta. Pentru perioadele de recadere terapeutul este in continuare acolo, pregatit sa ii ofere ajutor.


Psihologul are o buna capacitate de intuitie

In portretul unui psiholog bun intuitia este o calitate de baza si se refera la capacitatea de a simti dincolo de cuvinte ceea ce se intampla in cadrul sedintelor de psihoterapie. Este esential ca acesta sa asculte si sa inteleaga ceea ce se spune si mai ales, sa auda si ceea ce nu se spune dar se exprima prin limbajul non-verbal. Este vorba despre mimica, privire, intonatie, tonalitate, etc. Cu ajutorul unui psiholog Bucuresti vei descoperi si afla lucruri despre tine, sau, spus altfel, vei constientiza „gandul nestiut”.

Te motiveaza spre schimbari in bine

Vei cauta solutiile cele mai potrivite pentru tine, explorand alaturi de psihoterapeut variantele pe care le ai,  avantajele si dezavantajele pe care le presupun. Iti va castiga increderea, lucru deosebit de important pentru ca procesul psihoterapeutic sa functioneze, iar sedintele sa fie productive. Creeaza o alianta cu tine, faceti parte amandoi din aceeasi echipa si lucrati impreuna sa va atingeti scopul!

Identifica in tine puterea pe care tu nu o mai gasesti de ceva vreme

Probabil ca ti s-a intamplat ca atunci cand nu reusesti sa dai de capat unei probleme, incepi sa cred ca nu esti in stare sa o rezolvi si ca fortele tale s-au epuizat. Ei bine, un psiholog bun iti va demonstra ca te inseli! Acesta te va ajuta sa vizualizezi in ansamblu imaginea cu problema care te macina si sa te opresti din avantul de a gasi o solutie rapida, de moment. Toate dificultatile si provocarile prin care treci vor capata sens si semnficatie, iar raspunsul potrivit pentru acestea vor incepe sa prinda contur.

Da dovada de intelegere si empatie, insa nu iti da mereu dreptate

Chiar daca un psiholog bun te asculta si te intelege atunci cand esti sub influenta gandurilor negative si a frustrarilor, acesta te va infrunta cu blandete si nu va fi de acord cu tine de fiecare data. Numai printr-o analiza critica ce distinge argumentele pro de cele contra vei putea lasa in urma temerile in care tinzi sa te afunzi. Gandirea aceasta critica, insa, nu este simpla. Presupune o disciplina a mintii, fiind acel proces intelectual de analiza, sinteza, aplicare, evaluare de informatii, experienta, ratiune, reflectie, comunicare. Acesta la randul sau are la baza precizia, consistenta, claritatea, acuratetea, motivarea, corectitudinea.

Te va ajuta sa percepi viata intr-un mod pozitiv, dar realist

In niciun caz nu iti va crea sperante false si nici nu te va face sa crezi ca viata este usoara. A te minti pe tine insuti nu este niciodata o solutie. Un psiholog bun va fi sincer cu tine si nu iti va ascunde gradul de gravitate a situatiei in care te afli. Daca problema ta cere mult timp si implicare nu te va face sa crezi ca aceasta se va rezolva peste noapte. In schimb, daca te confunti cu ceva minor, acesta iti va lua angajamentul unui plan de interventie si nu va prelungi sedintele de psihoterapie mai mult decat este cazul. Analizeaza progresul tau, te pune la curent pentru a sti unde te afli si te incurajeaza in permanenta.

Nu in ultimul rand, un psiholog profesionist experimenteaza emotiile pozitive cu tine, emotii ce nu intarzie sa apara atunci cand schimbarile asteptate incep sa se faca simtite. In orice caz, procesul psihoterapeutic este unul deosebit de profund si complex, iar lista poate continua. Mai multe informatii gasesc cei interesati in cadrul site-ului psihart.ro.