Breaking news

Cum alegi periuța de dinți potrivită?

coroane dentare preț

 

Alegerea periuței ideale poate reprezenta o adevărată provocare, având în vedere oferta actuală este extrem de variată.  Deci de unde știi pe care să o alegi?

Modul în care realizeazi periajul poate impacta, pe termen lung, bugetul pe care îl aloci în întreținerea dentară – poți face singur diferențe între coroane dentare preț și prețul unei sesiuni de profilaxie. S-a demonstrat că o igienă dentară corectă poate reduce apariția și dezvoltarea afecțiunilor orale cu până la 70%. Iată câteva modalități prin care poți restrânge aria de căutare pentru a găsi pe cea potrivită pentru tine.

Non-negociabilele

Periile trebuie alese, în primul rând, după caracteristicile filamentelor din care sunt confecționate: natură, proveniență, numărul, lungimea, diametrul, aranjamentul, consistentă, densitatea, flexibilitatea. Fiecare periuță de dinți ar trebui să aibă peri moi, deoarece perii mai tari pot deteriora țesuturile moi din gură în urma periajului zilnic intens.

După consistența perilor din care sunt confecționate există trei tipuri de periuțe de dinți:

  • de duritate medie. Acestea sunt cele mai folosite – pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;
  • de duritate mare (hard), recomandate fumătorilor și persoanelor care beau cafea, dar trebuie menționat faptul că favorizează retracția gingivală și producerea unor leziuni dentare de periaj, localizate frecvent aproape de coletul dinților cu lipsa de substanță dură, fiind însoțită de hipersensibilitate
  • de duritate mică (soft), pentru persoane ai căror dinți au o mobilitate crescută. Sunt mai puțîn traumatizante, de aceea sunt indicate pentru periajul șanțului gingival și al zonelor interdentare, dar și persoanelor care prezintă hipersensibilitate.

Mărimea: încearcă să alegi o periuță de dinți care să se potrivească cu ușurință în gură și să aibă spațiu de mișcare, astfel încât să poți ajunge oriunde ai nevoie. Periuțele electrice au devenit din ce în ce mai căutate deși nu există dovezi concrete conform cărora ar fi mai bune decât periuțele manuale pentru îndepărtarea resturilor alimentare. Folosirea corectă realizează probabil în egală măsură o îndepărtare eficientă a plăcii microbiene și a detritusurilor organice. Indiferent de alegerea făcută trebuie să ținem cont că tehnică periajului dentar este foarte importantă. Medicul dentist ne poate ajută să cunoaștem tehnică corectă, dar și să alegem periuță de dinți potrivită nouă.

Pentru a alege periuță potrivită trebuie să ținem cont și de gingii. Astfel, existența inflamației gingivale sau un istoric de abces dentar, tipul gingiei (fină, fragilă, fibroasă), prezența și gradul retractiilor parodontale sunt factori importanți în alegerea periutei de dinți potrivite. Indiferent ce alegi, ia în considerare că ar trebui să înlocuiești o periuță de dinți la fiecare 3 luni.