Cum alegi o ramă pentru noul tău tablou?

Înrămarea tabloului este o artă în sine. Așa cum rama potrivită poate scoate în evidență frumusețea lucrării, la fel de bine, o ramă aleasă fără inspirație poate să îi scadă drastic valoarea. Deoarece ramele sunt disponibile în mii de stiluri, alegerile pot fi multiple.

Află în continuare cele mai importante întrebări pe care să ți le pui atunci când alegi sau atunci când cineva îți propune o ramă, conform artistului Alina Vuxanovici.

  1. PUNEM SAU NU RAMĂ?

Există tablouri care nu necesită înrămare. De exemplu, la un tablou pictat pe pânză pe șasiu, fie se continuă lucrarea pe margini, fie se pictează marginile în altă culoare, fie se înrămează lucrarea. Însă, în acest caz, înrămarea este opțională.

Dar, cum spuneam mai sus, există tipuri de suporturi care necesită înrămare și care implică un set special de măsuri cauzate de calitatea perisabilă a suportului pe care este realizată lucrarea.

De exemplu, desenele în grafit, pastel, cărbune, ilustrațiile, picturile în acuarelă, afișele imprimate, picturile pe mătase naturală sau alte textile, goblenurile, tablourile quilling – acestea trebuie cașerate și apoi înrămate. Cu sau fără paspartu la vedere. Au nevoie de toate acestea pentru a fi protejate.

  1. CU SAU FĂRĂ PASPARTU?

Majoritatea lucrărilor pe hârtie necesită cașerare și încadrare sub geam, pentru protecție. Paspartuul, cu o deschidere decupată, este așezat peste lucrare și, astfel, împiedică sticla să atingă suprafața operei de artă. Paspartuul contribuie, de asemenea, și la forma de prezentare a operei.

Acesta se aplică atât din motive practice, cât și estetice. Datorită naturii relativ delicate a acuarelelor sau a hârtiei de desen, lucrarea trebuie să fie protejată în spatele unui paspartu, chiar și numai pentru a evita să o lipești direct pe ramă. Dacă pui și geam, acesta oferă o protecție suplimentară lucrării.

În mod tradițional, orice lucrare cu paspartu necesită o ramă mai subțire, altfel, rama în sine „va lua fața” lucrării. Asta din cauză că paspartuul apare deja ca o ramă. Ca regulă generală, paspartuul și rama NU trebuie să fie de lățimi egale. De preferat este ca paspartuul să fie mai lat decât rama. Dacă paspartuul și rama au aceeași lățime, ochiul va tinde să vadă dungi în jurul lucrării.

  1. CÂT DE MARE E LUCRAREA ȘI UNDE VA FI EXPUSĂ?

Dacă ai un spațiu mic unde vrei să expui tabloul, de exemplu dintre 2 obiecte de mobilă sau între alte 2 tablouri sau dacă ai pur și simplu o încăpere micuța trebuie să calculezi foarte bine dacă îți încape lucrarea în cazul în care dorești să îi pui și paspartu și o ramă mai groasă ca lățime. Acestea din urmă pot mări considerabil dimensiunea lucrării originale.

Contează, de asemenea, ce tip de mobilier ai. Dacă ai mobila de culoare închisă, din genul mahon, sau dacă ai o mobilă modernă, deschisă la culoare. În acest caz se pune întrebarea dacă rama trebuie să se potrivească cu mobila sau să scoată imaginea în evidență.

  1. TRADIȚIONAL SAU MODERN?

În mod tradițional, stilul unui tablou trebuie să sugereze stilul ramei. De exemplu, un tablou în stil clasic ar fi foarte potrivit cu o elegantă și tradițională ramă cu frunze aurii sau o superbă ramă din mahon sau nuc. Pe când o lucrare mai eterică, abstractă ar arăta mai bine în rame mai puțin pompoase, de genul celor simple, subțiri, fără model. Iar, bineînțeles, pentru lucrările care sunt un amestec de clasic cu modern ar merge rame care împletesc modernul cu tradiționalul.

În general, ramele moderne sugerează linii clare, curate și ordonate. Pe cand ramele tradiționale transmit un aer de longevitate, stil și eleganță nepieritoare. Însă acestea sunt niște generalizări. Nu trebuie neapărat să ne cramponăm și să ținem cu dinții de clasic versus modern. De exemplu, tocmai expunerea unei lucrări moderne într-o ramă antică cu model de frunze aurii sau argintii oferă o surpriză neașteptată privitorului. Tocmai juxtapunerea dintre rama ornată și arta modernă creează o tensiune vizuală minunată.

  1. RAMA PERMITE LUCRĂRII SĂ „RESPIRE”?

Este o întrebare foarte importantă când ne pregătim să înrămăm o lucrare. Prin expresia „lasă lucrarea să respire” trebuie să înțelegem că rama oferă susținere lucrării, o îmbracă, dar nu ia focusul de pe lucrare. Ca să folosim și mai multe figuri de stil, rama se dă un pas mai în spate față de lucrare. Un contraexemplu poate fi o ramă care practic sufocă lucrarea, care pare prea mică pentru aceasta.

Această „sufocare” poate să transpară și din cauza paspartuului aplicat greșit. De exemplu, la o lucrare de 30×20 cm, sau la un tablou 80 x 120 cm sau la tablouri 90 x 120 cm cu o fâșie subțire de paspartu de 2-3 cm, va părea că acel paspartu a fost pus acolo pentru că rama era prea mare și trebuia umplut spațiul cu ceva ca să poată fi înrămată lucrarea. În realitate, paspartuul trebuie să fie de cel puțin 5 cm pentru lucrări de dimensiunile precizate mai sus.

  1. CU SAU FĂRĂ GEAM?

Este important să decidem dacă punem sau nu geam unui tablou. Iar dacă decidem să punem, alegerea geamului trebuie făcută cu atenție. Cel mai important este ca geamul să aibă filtru UV. Dacă tabloul este expus la ultraviolete, imaginea se va estompa în timp. Așadar, filtrul UV este extrem de important.

În plus, geamul trebuie ales astfel încât să nu compromită calitatea imaginii. Există tipuri de geamuri cu reflexie scăzută sau non-reflexive. Acestea sunt foarte importante, mai ales dacă lucrarea este expusă în fața unei ferestre sau a unei surse de lumină. Lumina reflectată poate interfera și ne împiedică să ne bucurăm de frumusețea tabloului.

Și încă ceva: de câte ori ai o mare strângere de inimă când afli prețul unei înrămări perfecte pentru lucrarea ta, amintește-ți vechea zicală: „Îți vei aminti de calitatea unui produs mult timp după ce vei fi uitat prețul.”

>