Breaking news

Cum alegi încălțămintea pentru munte

Dacă ești pasionat de drumeții și-ți place să mergi pe munte, cu siguranță ești conștient de importanța încălțămintei. Atunci când cumperi încălțăminte pentru astfel de trasee, trebuie să ții cont de suprafața terenului pe care mergi, de dificultatea traseului, de lungimea rutei dar și de condițiile climatice.

Pentru a evita cumpărarea unor încălțări nepotrivite, trebuie să știi că nu toate activitățile implică folosirea bocancilor de munte. Dacă mergi pe trasee ușoare, poți să te inspiri și din modelele de adidași Salomon de pe epantofi, comozi și versatili, pe care să-i porți cu drag în drumeții.

Află care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când alegi încălțămintea de munte, din articolul următor.

Criterii esențiale în alegerea încălțămintei pentru munte

Dacă adidașii sunt potriviți pentru trasee ușoare pe munte, pentru drumețiile cu nivel de dificultate mediu sau ridicat, vei avea nevoie de încălțăminte specială, care să-ți transforme mersul pe munte într-o experiență plăcută.

Iată de ce trebuie să ții cont atunci când vrei să achiziționezi încălțăminte pentru munte:

Protecția picioarelor

În primul rând, încălțămintea pentru munte trebuie să-ți protejeze picioarele. Ia în calcul faptul că atunci când faci drumeții în natură sau pe munte, te poți lovi ușor de pietre sau rădăcini.

Din acest motiv, este recomandat ca încălțămintea pentru munte să aibă vârf din cauciuc, ca să-ți protejeze degetele. La fel de importante sunt protecția laterală și cea pentru călcâi, ca să nu fii jenat în timpul mersului.

Stabilitate în mers

Totodată, pantofii pe care îi porți pe munte trebuie să-ți garanteze stabilitatea. Încălțămintea trebuie să împiedice dezechilibrul, cat să nu cazi atunci când traversezi un teren denivelat sau abrupt.

Ține cont și de bagajele pe care le cari cu tine atunci când mergi pe munte. Atunci când porți un rucsac greu în spate, trebuie să ai în picioare încălțăminte de calitate, care să nu-ți cauzeze dureri în timpul mersului.

Tălpi rezistente

Talpa este extrem de importantă atunci când vine vorba despre încălțămintea pentru munte, deoarece îți menține siguranța și comoditatea pe tot parcursul traseului. Încălțămintea cu talpa potrivită pentru munte trebuie să funcționeze atât pe un sol uscat, cât și pe cel compact, plin de zăpadă sau noroi. Încălțămintea cea mai potrivită pentru munte trebuie să aibă tălpi dure și rigide, în timp ce pantofii pentru drumeție pot fi mai maleabili.

Pantofii cu talpă moale, nepotrivită pentru munte, îți vor cauza dureri în zona picioarelor atunci când intri în contact cu pietre sau muchii.

Impermeabilitatea materialelor

Impermeabilitatea și respirabilitatea oferite de materialele încălțărilor de munte reprezintă criterii esențiale. Trebuie să te simți comod, să ai picioarele uscate și să eviți supraîncălzirea. Încălțămintea trebuie să fie prevăzută cu membrană, care are rolul de a rezolva această problemă, deoarece permite picioarelor să respire.

Dacă mergi în drumeție într-o zonă unde există trasee cu nivel redus de dificultate, poți să alegi încălțări fără membrană, cu rezistență mai mică.

Siguranța

Cumpără încălțăminte de munte potrivită pentru orice situație. De pildă, bocancii rezistenți te protejează de vremea rea, de lovituri sau de teren accidentat.

Nu se recomandă folosirea încălțămintei nespecializate atunci când mergi pe munte, deoarece te vei simți incomod, te poți răni și, în consecință, îți pui în pericol integritatea fizică.

Drumețiile pe munte îți îmbunătățesc atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală. Mai mult, activitățile în aer liber reduc stresul și stimulează creativitatea. Pentru experiențe ideale la munte, folosește încălțămintea corectă și bucură-te de natură!

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/adventure-backpackers-girls-grass-236973/

>