Breaking news

Cum alegi corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare camera? Iata cateva recomandari!

Iluminatul este un aspect deosebit de important pentru o locuinta, in special pentru a asigura vizibilitatea de care este nevoie pentru a intreprinde diversele activitati casnice.

corpuri_de_iluminat

In plus, atmosfera creata in fiecare camera depinde foarte mult atat de culoarea si intensitatea luminii folosite, cat si de directia din care aceasta vine sau zona pe care o acopera. Cele mai multe corpuri de iluminat din marile magazine care iti “fura ochii” apartin categoriei de candelabre sau lustre, insa design-ul nu este singurul considerent dupa care ar trebui sa alegi modelele de corpuri de iluminat pe care sa le folosesti in apartamentul sau casa ta.

Functionalitate
Pozitionarea surselor de lumina se va face, bineinteles, in functie de necesitatile impuse de activitatile pe care le desfasori in fiecare camera, astfel incat montarea unei lustre puternice in fiecare camera nu va fi deloc un demers benefic. Pentru baie, de exemplu, vei avea nevoie de lumina clara in toata camera, iar “punctul de interes” va fi cel din fata oglinzii, astfel incat o aplica exact deasupra oglinzii va ilumina clar si puternic chiuveta si va usura activitati precum barbieritul, machiajul si altele specifice camerei de baie.

In bucatarie, zona care are nevoie de lumina foarte clara este cea a blatului de lucru, intrucat taierea si prepararea alimentelor sa se faca in deplina siguranta. O recomandare ar fi chiar montarea unei benzi cu LED-uri deasupra blatului, tocmai pentru ca lumina sa acopere punctual suprafata de lucru. Daca ai si o zona de dining organizata in bucatarie, aceasta ar putea fi luminata folosind un pendul sau o lustra cu lumina mai calda, astfel incat sa asigure si o atmosfera de relaxare in timpul cinei.

Dormitorul, in schimb, trebuie sa aiba si corpuri de iluminat precum veiozele de noptiera sau aplicele de deasupra patului (eventual cu intrerupator cap scara), astfel incat sa nu fie nevoie sa alegi intre bezna totala sau lumina puternica a plafonierei/lustrei, in special cand te pregatesti de odihna.

Zonele de circulatie, precum holurile care nu sunt iluminate natural sau casa scarii, au nevoie atat de corpuri de iluminat montate pe plafon, cat si de aplice care sa ofere vizibilitate buna asupra treptelor sau pardoselii, oferind siguranta in exploatare.

Design
Celalalt considerent dupa care va trebui sa alegi corpurile de iluminat potrivite pentru casa ta este designul, insa aici nu intra numai forma sau finisajul, ci si culoarea luminii, unghiul pe care aceasta il acopera sau chiar forma becului. Daca iei in calcul toate aceste detalii, vei putea “construi” atmosfera din fiecare camera exact asa cum doresti, gasind corpurile de iluminat potrivite pentru living, bucatarie, dormitor sau baie.

Daca ai stabilit o tema de design interior pentru intreaga locuinta, va trebui sa o respecti si atunci cand alegi lustrele, aplicele, plafonierele, lampadarele si celelalte corpuri de iluminat pe care vrei sa le montezi. Cu toate acestea, ar putea fi o idee buna sa nu alegi o singura gama, astfel incat aplica nu trebuie sa fie o copie in miniatura a plafonierei si nici veioza sa nu arate exact ca lampadarul. Evident, aplicele moderne nu vor arata foarte bine intr-o camera cu candelabru vintage, insa pe eOrion.ro vei gasi sute de modele din fiecare categorie, astfel incat vei avea la dispozitie o paleta larga de corpuri de iluminat cu stil clasic, modern, vintage, fusion, organic, industrial sau minimalist. Jucandu-te cu diferitele nuante, forme si texturi, camera va avea intotdeauna un aspect “fresh”, de care nu te vei plictisi prea repede.

>