Breaking news

Cum alegi cele mai bune spoturi LED

Spoturile LED reprezintă viitorul în materie de iluminat și treptat vor ajunge să înlocuiască versiunile tradiționale cum sunt becurile incandescente care s-au folosit până nu demult.

LED-urile sunt însă soluții mult mai eficiente, mai prietenoase cu mediul și în același timp mai economice,  astfel se și explică creșterea lor în popularitate.  Spoturile LED se găsesc într-o mare varietate de forme și dimensiuni. Dacă te tentează să faci trecerea la iluminarea cu LED, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre această soluție înainte de a te decide asupra a ceea ce urmează să achiziționezi, astfel încât să faci cea mai bună alegere.

Citește eticheta/descrierea produsului

Cele mai multe dintre informațiile de care ai nevoie atunci când alegi un spot LED se află în descrierea produsului – în cazul achizițiilor online, și pe etichetă. Acordă atenție luminozității produsului și temperaturii de culoare.

Luminozitatea: trecerea de la watt la lumeni

Dacă până acum te uitai la câți watt are un bec pentru a-ți da seama cât de multă lumină va face, acest lucru nu mai este valabil în cazul LED-urilor. Luminozitatea LED-urilor se măsoară în lumeni și la aceștia va trebui să te uiți în descrierea produsului. Dacă înlocuiești un bec incandescent de 100 de watt, vei avea nevoie de un LED care să producă aproximativ 1.600 de lumeni. Înlocuirea unui bec incandescent de 40 de wați ar trebui să producă aproximativ 450 de lumeni.

Temperatura de culoare: alege între cald sau rece

Temperatura de culoare care se găsește de asemenea în detaliile despre produs se măsoară în Kelvin  (K).  Pentru zona de luat masa, de exemplu, pentru poți alege un bec de aproximativ 2.700 până la 3.000 K pentru a obține o lumină caldă similară cu cea a becurilor mai vechi cu incandescență.

Corpurile de iluminat închise au nevoie de becuri speciale

Unele becuri cu LED-uri pot dura zeci de ani, dar numai dacă căldura pe care o generează are o modalitate de disipare. Dacă nu se poate, căldura va deteriora partea din interiorul becului și acesta se va strica înainte de vreme. Dacă trebuie să cumperi un bec pentru un dispozitiv complet închis, citește cu atenție descrierea pentru a te asigura că poate fi folosit astfel. Becurile speciale pentru corpurile închise au un design termic mai eficient și sunt fabricate folosind componente care vor rezista la temperaturi mai ridicate.

Alege dimmere și spoturi LED compatibile

Multe becuri LED funcționează cu dimmere, iar întrerupătoarele mai vechi au fost proiectate pentru a fi utilizate cu becuri incandescente, așadar unele nu vor funcționa cu LED-uri. Înainte de începe să instalarea spoturi LED documentează-te cu privire și la tipul de dimmer compatibil cu ceea ce ai ales.

Evită luminile albastră și roșie nenaturale

Să alegi LED-uri cu temperatura de culoare ridicată poate fi o alegere bună, mai ales dacă urmează să le folosești în zonele de lucru, cum ar fi bucătăria. LED-urile roșii sau albastre pot fi un experiment interesant și distractiv, însă nu sunt o soluție pe termen lung într-o casă.