Breaking news

Cum alegem dezinfectanții adecvați?

Dezinfectanții sunt printre cele mai importante ajutoare în prevenirea transmiterii infecțiilor și, prin urmare, ajută la protejarea de infecții a cabinetelor medicale, laboratoarelor și spitalelor. În funcție de dezinfectantul utilizat, procesul de dezinfecție ucide sau inhibă creșterea germenilor potențial patogeni, cum ar fi virusuri, ciuperci, bacterii și spori bacterieni. Reducerea numărului de germeni, obținută în urma unei dezinfecții corect efectuate,  contribuie semnificativ la menținerea igienei și sănătății în cabinete și spitale. Prin particule libere din aer sau prin contact fizic direct, germenii se pot depune pe toate suprafețele, însă aceștia poți fi ținuți sub control prin utilizarea constantă a dezinfectanților de suprafețe.

Cea mai eficientă formă de a menține suprafețele fără microbi este dezinfectarea cu un produs adecvat pentru suprafețe de diverse tipuri.

Ca o alternativă la antiseptice convenționale, șervețelele dezinfectante devin tot mai populare. Șervețelele dezinfectante gata de utilizare nu sunt doar practice, ci economisesc timp, ele fiind portabile și pot fi folosite fără probleme din mers. De asemenea, este indicat ca atunci când utilizați dezinfectanți de suprafețe să purtați întotdeauna mănuși de protecție adecvate pentru a evita iritarea pielii și a mâinilor.

Dezinfectarea instrumentelor medicale se face folosind un dezinfectant pentru instrumente înainte de curățare și sterilizare, astfel încât curățarea instrumentelor să fie mai puțin periculoasă pentru personal. În cabinete medicale și spitale instrumentele sunt de obicei plasate într-o baie de imersie, în timp ce în alte centre medicale există mașini specializate care curăță și dezinfectează automat instrumentele, ceea ce face ca procesul de dezinfectare să fie mai rapid față de o dezinfectare manuală.

Dezinfectarea mâinilor cu un dezinfectant special conceput ajută nu numai pentru a proteja sănătatea personalului, ci și pentru a preveni răspândirea infecțiilor în rândul pacienților. Dezinfectanții disponibili pe piață au un spectru diferit de acțiune: alegerea produsului potrivit variază în funcție de departamentul sau stadiul în care va fi utilizat dezinfectantul, întrucât fiecare sector poate fi mai mult sau mai puțin sensibil la anumite microorganisme, bacterii și virusuri diferite. În unele secții (ex. medicină generală sau pediatrie) bacteriile joacă un rol important, deoarece în acest tip de practică medicală sunt multe cazuri de pacienți cu boli infecțioase.

Dezinfecția are o importanță mai mică în alte discipline, cum ar fi neurologia, unde în general este suficientă utilizarea produselor de dezinfecție a mâinilor cu un spectru standard sau extins de activitate. În casele de bătrâni și în alte unități în care mulți oameni locuiesc împreună într-un spațiu redus, trebuie acordată o atenție deosebită eficacității dezinfectanților împotriva norovirusurilor și a altor germeni cu transmitere rapidă.

Alegerea corectă ar fi gama de produse gel dezinfectant mâini profesional.

Dezinfectantele pentru mâini, cum ar fi produsele Alchosept, sunt disponibile în magazinul  online klintensiv.ro în mai multe versiuni și formate. Pentru a contracara pielea uscată, cauzată adesea de utilizarea frecventă a dezinfectanților pentru mâini, am identificat și o serie de produse speciale de îngrijire a pielii, cum ar fi dezinfectant pe bază de biocide. Pentru a preveni contactul germenilor cu rănile, pielea pacientului este dezinfectată înainte de operații invazive, puncție, injecții și probe de sânge. Dezinfectantul pentru piele este de obicei pulverizat pe piele, dar poate fi aplicat și cu un tampon. În magazin puteți găsi diferite tipuri de dezinfectanți pentru piele.

În această categorie există pe piață dezinfectanți și accesorii de la producători consacrați, dozatoare de dezinfectanți, detergenți pentru dezinfectarea rufelor, soluții concentrate de diluat în apă și alte produse din acest spectru.

Care este diferența dintre igienizarea și dezinfecția locului de muncă? În primul rând, nu trebuie să se confunde cu curățarea obișnuită, trebuind adoptate tehnici, produse și utilaje care vizează eliminarea bacteriilor și agenților patogeni, restabilind temperatura potrivită cu o ventilație adecvată și niveluri potrivite de umiditate. Procedura începe după îndepărtarea manuală sau mecanică a murdăriei vizibile. Dezinfectarea, pe de altă parte, distruge microorganismele patogene, inclusiv Covid-19, prin utilizarea dezinfectanților chimici sau fizici. Aplicarea diverselor proceduri, cu respectarea protocoalelor, asigură salubritatea zonelor de lucru tratate. Frecvența intervențiilor de salubrizare și dezinfecție în întreprinderile mici și mijlocii trebuie să fie mai mare acolo unde spațiile și toaletele sunt comune. Este important ca instituțiile spitalicești, dar nu numai, să folosească dezinfectanți cu aviz!

Klintensiv.ro restabilește microclimatul ideal în zonele comune folosind produse specifice pe bază de peroxid de hidrogen (peroxidul de hidrogen comun), utile pentru dezinfectarea suprafețelor cu atingere frecventă și pentru prevenirea coronavirusului. Detergenții folosiți nu irită mucoasele sau pielea, nu emit substanțe toxice și nu au miros neplăcut. Salubrizarea birourilor și a zonelor comune ale întreprinderilor mici și mijlocii trebuie efectuată ca un proces obișnuit, standard si frecvent, nu ca o preocupare asupra unei situații care acum a scăpat de sub control.

Eficacitatea dezinfectării depinde de:

  • Conservarea corectă a produsului dezinfectant, prin atenția operatorului pentru a evita contaminarea gurii recipientului, cu mâinile sau orice alt material.
  • Factori de mediu precum temperatura;
  • Curățarea corectă a materialelor de dezinfectat;
  • Concentrațiile dezinfectantului și timpii de contact;
  • Tipul de suprafață, obiect sau mediu care trebuie dezinfectat.

În mediul spitalicesc vorbim de material necritic (dacă nu a intrat în contact cu suprafețele corpului), semi-critic (dacă a intrat în contact cu mucoasele intacte ale pacienților), critic (dacă a intrat în contact cu părți rănite ale pacientului și/sau material biologic); Pe baza acestuia se stabilește tipul de microorganism vizat și deci gradul de dezinfecție;

Pentru dezinfectări de nivel scăzut și mediu pot fi utilizate următoarele produse:

  • Alcooli, precum alcoolul etilic sau izopropilic, în concentrații cuprinse între 60% și 75%, eficienți pentru dezinfectarea suprafețelor, blaturilor de lucru, monitoare ECG, pompe peristaltice, termometre clinice etc. Este un produs care nu trebuie diluat, ci trebuie aplicat ca atare cu o lavetă, lăsat să acționeze și să se usuce dacă este necesar. Nu trebuie clătit cu apă. Caracteristică toxicologică: iritant și deshidratant;
  • Compuși halogenați precum fenolul sau hipocloritul de sodiu 5% . Fenolul este folosit în general în concentrații mai mari sau egale cu 1.000 ppm (părți pe milion) mai ales pentru dezinfecția mediului, dar și a termometrelor, leagănelor și incubatoarelor termostatice, laringoscoapelor etc. Hipocloritul de sodiu 2% este utilizat pentru a dezinfecta obiectele aparținând nou-născutului. Caracteristică toxicologică: coroziv și iritant.

 

 

 

 

 

>