Cum ajută sistemele de iluminat solar la protejarea mediului?

Soarele înmagazinează o cantitate uriaşă de energie, din care nu beneficiem decât într-un procent infim. Pentru consumul casnic şi industrial se foloseşte în proporţie covârşitoare electricitatea convenţională, produsă de unii dintre cei mai mari poluatori.

Folosind sisteme de iluminat solar poţi contribui la ruperea acestui lanţ. Iată care sunt beneficiile pentru mediu:

Cum funcţionează

Indiferent că vorbim de o lampă solară de mici dimensiuni sau de un sistem fotovoltaic, principiul de funcţionare este acelaşi. Un panou expus la lumina razelor soarelui captează energie pe care o transmite către un acumulator. Acesta o înmagazinează de-a lungul zilei şi o foloseşte pentru a pune în mişcare un consumator odată cu apariţia întunericului. Durata de funcţionare depinde de cantitatea de energie stocată şi de consumul constatat.

Mai puţine resurse pentru instalare

Pentru orice sistem electric convenţional ai nevoie de un set de echipamente şi de serviciile unui specialist. Cele mai mari probleme pentru mediu apar în locurile unde sunt mulţi consumatori de energie şi în zonele deschise tranzitate de cabluri. Pentru iluminatul exterior, lămpile solare sunt o inovaţie salvatoare din punct de vedere al grijii faţă de mediul înconjurător. Apelând la această soluţie nu trebuie să mai tragi fire de la sursa de alimentare până la corpul de iluminat, pe care să le îngropi în pământ şi să le protejezi împotriva factorilor externi. Firele alimentate de la priză şi îngropate în şanţuri special amenajate pot afecta atât vegetaţia, cât şi vieţuitoarele din subteran. Rozătoarele sau animalele care intră în contact cu aceste cabluri şi le deteriorează se pot electrocuta. Orice cantitate de energie descărcată în pământ poate produce dezechilibre pentru mediu.

Consum redus de energie

În cazul iluminatului solar, singurul circuit electric este de la razele ultraviolete până la corpul de iluminat sau aparatul pe care îl alimentează, fără nici o centrală poluantă implicată. Acest lucru are în primul rând avantaje materiale, deoarece consumul de energie nu este contorizat sau facturat. Odată cu bugetul familiei tale care rămâne intact se bucură şi planeta, deoarece contribui la ruperea acestui lanţ al slăbiciunilor din domeniu, cu mari resurse poluante de la producţie până la transport şi comercializare a energiei electrice. Pentru a te bucura de toate aceste beneficii verzi la tine acasă poţi alege o lampă solară de perete, uşor de montat chiar şi de către un neprofesionist, cu costuri minime de întreţinere.

Mai durabil, mai economic, mai prietenos cu planeta

Componentele sistemelor de iluminat solare sunt cunoscute pentru durabilitatea lor. De fapt, cele mai economice becuri sunt cele de tip LED, care produc o cantitate mai mare de lumină decât alternativele cu filament, în schimbul unui consum mai mic de energie. Pe lângă faptul că sunt mici consumatoare de energie, acestea şi durează de câteva ori mai mult. Aşadar, nu vei fi nevoit să le schimbi. Comparativ cu becurile tip neon, care au în componenţă o cantitate mică de mercur, LED-urile nu produc deşeuri atât de periculoase. Indiferent de tip şi model, becurile trebuie colectate în spaţii special amenajate după ce s-au consumat, pentru a nu ajunge în pământ. Însuşi faptul că le schimbi mai rar, datorită numărul sporit de ore de utilizare garantat, este o dovadă a eficienţei în protejarea planetei, deoarece contribuie la diminuarea poluării şi a producerii de deşeuri.

Sistemele de iluminat solare se încadrează întru totul la categoriile de energie verde, prietenoasă cu mediul înconjurător. Dacă până acum câţiva ani diminuarea risipei de energie era doar o recomandare la nivel internaţional şi o misiune a activiştilor de mediu, în prezent creşterea exagerată a costurilor de întreţinere reprezintă cel mai bun motiv să contribui după propriile puteri, economisind totodată din bugetul familiei.  

sursa foto: https://pixabay.com/photos/road-street-lamp-ocean-solar-7442258/

>