Breaking news

Cultura cartofului – Plantare și îngrijire

Cartoful este, fără îndoială, una dintre cele mai importante plante alimentare și culturi comerciale din lume, furnizând nutrienți și carbohidrați digerabili în rădăcinile tuberoase. De-a lungul secolelor, aceste legume rădăcinoase anuale au prevenit foametea în multe regiuni ale lumii.

Cartofii fac parte din familia de plante din familia Solanum, un grup care conține o serie de legume alimentare importante, printre care roșiile, vinetele și ardeii. La fel ca aceste plante, cartofii conțin compuși alcaloizi toxici în frunze și în alte părți verzi. Dar rădăcinile mature ale cartofilor sunt delicios de comestibile.

Învățarea modului de cultivare a cartofilor este una dintre cele mai ușoare abilități de grădinărit pe care le puteți dobândi. Aceștia reprezintă o cultură de bază excelentă, chiar și în curțile mici, și necesită foarte puțină îngrijire. Arată grozav în grădinile de legume și, mai mult, odată recoltați, pot fi transformați într-o multitudine de mâncăruri delicioase. 

Acest ghid simplu vă va ajuta să cultivați cartofi fără efort, ca parte a ideilor dumneavoastră pentru grădina de legume.

Plantarea cartofilor

În România, plantarea cartofilor se face primăvara devreme, când în sol s-au acumulat minim 7 grade celsius.

Cumpărați cartofi de sămânță certificați fără boli. Nu plantați cartofi acolo unde au fost cultivate roșii sau vinete în anul precedent. Aceste legume fac parte din aceeași familie și pot atrage dăunători și probleme similare. Plantarea cartofilor se poate face în două moduri: metoda șanțului și o metodă simplă de împrăștiere.

  • Metoda șanțului: O metodă tradițională de plantare a cartofilor presupune săparea unui șanț puțin adânc de aproximativ 15 cm și plasarea cartofilor de sămânță în șanț. Acoperiți apoi cartofii cu câțiva centimetri de pământ. Pe măsură ce planta de cartof crește, solul este continuu afânat de-a lungul laturilor plantelor. Astfel, solul din jurul tuberculilor în curs de dezvoltare rămâne liber și împiedică expunerea tuberculilor de la suprafață la lumina soarelui. Puteți opri înălțarea solului atunci când plantele încep să înflorească.
  • Metoda împrăștierii: Unii grădinari preferă să așeze pur și simplu cartofii de sămânță direct pe sol și apoi să îi acopere cu câțiva centimetri de mulci. Puteți continua să stratificați mulciul pe măsură ce plantele cresc. Dacă aveți o problemă cu rozătoarele, această metodă nu este probabil cea mai bună alegere.

Îngrijirea cartofilor 

  • Lumină

Pentru a stimula creșterea superioară, care va susține creșterea rădăcinilor, plantați cartofii în plin soare. Pot suporta umbra parțială, dar creșterea luxuriantă a vârfului este cea care hrănește tuberculii din subteran. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine – cel puțin șase până la opt ore pe zi. În schimb, tuberculii trebuie să fie protejați de soare dacă cresc aproape de suprafață, altfel vor deveni verzi. 

  • Apă

Cartofii se bazează pe o aprovizionare constantă cu apă. Asigurați-vă că plantele primesc cel puțin un centimetru de apă pe săptămână. Acestea sunt sensibile la condițiile de secetă, mai ales atunci când înfloresc, deoarece acesta este momentul de vârf pentru formarea tuberculilor de cartofi. Mulcirea în jurul plantelor poate ajuta la reținerea umidității.

  • Îngrășământ

Puteți să fertilizați cartofii cu un îngrășământ organic atunci când îi plantați. La fiecare două săptămâni, oferă o hrănire cu îngrășământ lichid. 

Pe ogorul.ro găsești toată gama de îngrășăminte de care ai nevoie pe parcursul dezvoltării cartofilor – de la plantare până la înflorire. De exemplu, la plantare, alege Microseed Bio pentru dezvoltare timpurie, ulterior aplică fertilizare foliară cu Natural Force pentru creștere și dezvoltare. Înainte de înflorit poți utiliza ingrasamant bio Boron Care de la Ogorul deoarece este un produs care stimulează înflorirea. Unul dintre efectele acestuia este acela de a diminua putregaiurile fiziologice în tulpini, fructe sau organe de depozitare (tuberculi, bulbi, rădăcinoase). 

https://www.ogorul.ro/p/ingrasamant-boron-care-bio-lichid-cu-aplicare-foliara-1l-eurotsa 

Urmează sfaturile noastre de mai sus și te vei bucura de o recoltă de cartofi bogată și sănătoasă! 

sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1gcKloqmrNX5-IVwQVQ-Bv0MRfCmxi0y7/view?usp=sharing

>