Breaking news

Culmea nesimțirii:furculițe și tigăi la preț triplu, achiziționate de Direcția Apelor Someș-Tisa

În timp ce guvernul se împrumută pe capete pentru plata salariilor și a pensiilor, Administrațiile Bazinale din județele Cluj și Mureș, care administrează rețeaua hidrologică din nord vestul României, au cumpărat produse destinate completării stocurilor pentru situații de urgență la supra prețuri.

Set ustensile pentru bucatarie 6pcCubo.JPGbigConform directivei Uniunii Europene, fiecare țară e obligată să creeze stocuri de produse (linguri, cuțite, felinare, cizme de cauciuc, tigăi, pături etc.), care să fie distribuite sinistraților în caz de inundații, conform evz.ro. Nimic în neregulă până aici, numai că prețul de achiziție este de trei ori mai mare decât prețul pieței. Directorul intituției, spune că nu e nimic în neregulă că s-a respectat procedura și că totul este ca la carte. Șefii de la București nu au fost de aceeași părere și l-au dat afară, însă furculițiele de 11 lei au rămas în custodia statului, care e bun de plată.

Potrivit unor angajați ai Direcției Apelor Someș-Tisa, scandalul a pornit în momentul în care o parte dintre membrii comisiei de selecție de oferte au refuzat să semneze procesele verbale de recepție a produselor achiziționate.

Motivul: prețurile finale practicate de cele două firme selectate erau mult mai mari decât în momentul semnării contractului. Cu toate acestea, procesele verbale au fost semnate până la urmă, iar produsele respective au intrat pe stocul Administrațiilor Bazinale.

Spre exemplu, un colac de salvare standard, omologat de Comisia Europeană, care putea fi cumpărat la prețul de 156 de lei a fost cumpărat de Direcția Apelor Someș-Tisa la prețul de 1.180 lei. Pentru o furculiță s-a plătit 11 lei fără TVA, cuțit – 14 lei, felinar – 78 de lei, polonic – 26 de lei, tigaie – 156 lei, iar un ibric cu 57 de lei.

Aceleași produse pot fi cumpărate din supermarketuri la prețuri de câteva ori mai mici. Spre exemplu, un set complet cu lingură, furculiță și cuțit este comercializat la prețul de 6,47 lei. La bucată, cea mai scumpă piesă de tacâm se vinde cu șase lei. O tigaie din teflon, marca Tefal, costă între 62 și 73 de lei, iar un ibric ajunge la 12 lei.

Cele două firme câștigătoare, în urma selecției de oferte au sediul în același apartament, situat în zona Gării de Nord din București. Ditsdri Company SRL și Arsis Tub Invest SRL au ca și acționari persoane fizice dintr-un sat din județul Galați.  Interesant este faptul că cele două firme au fost înființate în aceeași zi, pe data de 1 iunie 2009, cu puțin timp înainte de selecția de oferte organizată de cele două administrații bazinale din Cluj și Mureș.

>