Breaking news

Cuba sărbătoreşte cei 85 de ani ai lui Fidel Castro prin oficializarea primei căsătorii “gay”

loading...

Sâmbătă, 13 august, Fidel Castro a împlinit 85 de ani. Fostul lider al Cubei a fost celebrat prin-un concert, printr-o expoziţie de fotografii şi, nu în ultimul rând, prin oficializarea primei căsătorii “gay” din Cuba.

fidel-castro-cuba-havana-dictatorDeşi concertul, organizat vineri, a fost unul dintre cele mai fastuoase, Castro nu a luat parte la el. Presa internaţională apreciază că absenţa sa nu a fost ceva neobişnuit. Din 2006, când s-a retras temporar, apoi odată cu retragerea permanentă din 2008, Castro a apărut în public deosebit de rar. La concert nu a mers nici Raul, fratele fostului lider de la Havana, actualmente preşedinte al Cubei.

Sâmbătă, s-a deschis o expoziţie de fotografii realizate de Alex Castro, unul dintre fii dictatorului, şi s-a oficializat prima căsătorie “gay”. Cei doi îndragostiţi, care au ţinut să semneze actele chiar de ziua lui Fidel Castro, sunt un bărbat şi o femeie transsexuală. Cei doi a declarat că au programat ceremonia în data de 13 august, deoarece este un “dar” pentru fostul preşedinte.

Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt interzise în Cuba, însă în 2007 a fost recunoscut dreptul la operaţia de schimbare de sex. Astfel, prima căsătorie a unei persoane transgender a avut loc chiar anul acesta, de ziua dictatorului de la Havana.

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT) din Cuba s-au confruntat cu discriminarea timp de zeci de ani, arată BBC. Imediat după începerea revoluţiei din 1959, foarte mulţi oameni au fost trimişi în lagăre de exploatare, pentru a-şi schimba “valorile contra-revoluţionare”.

Când Raul Castro a preluat puterea de la fratele său, acesta a introdus o serie de reforme în ceea ce priveşte drepturile gay, inclusiv legalizarea operaţiilor de schimbare de sex.

Mariela Castro, nepoata lui Fidel şi fiica lui Raul, este preşedinta Centrului Naţional pentru Educaţie Sexuală. Aceasta a reuşit să obţină recunoaşterea anumitor drepturi gay, ea fiind cel mai important activist LGBT din Cuba.

Nepoata lui Fidel militează pentru recunoaşterea dreptului la căsătorie al cuplurilor gay. “Vreau să trăiesc într-o societate socialistă cu justiţie absolută. Deci nu este loc pentru discriminare de niciun fel”, a declarat Mariela Castro în cadrul unui interviu acordat CNN.

Analiştii apreciază că mişcarea pe care au făcut-o conducătorii de la Havana, spre recunoaşterea câtorva dintre drepturile LGBT, aduce Cubei beneficiile de imagine cele mai puternice, obţinute în cel mai scurt timp posibil. Prin legislaţia adoptată, Cuba a căpătat un plus de imagine în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, atrăgând atenţia asupra schimbărilor petrecute în acest stat.

În ceea ce îl priveşte pe Fidel Castro, cea mai recentă apariţie în public a bătrânului dictator a fost în aprilie 2011, când a sosit pe neaşteptate la Congresul Partidului Comunist. Mergea cu destulă nesiguranţă şi era ajutat de un asistent. La întrunirea respectivă, partidul a numit primul consiliu de conducere din care Fidel nu face parte. Aceasta a fost ultima poziţie publică la care Castro a renunţat.

valentin.spinu@exclusivnews.ro
loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian