Breaking news

CSM şi Înalta Curte au contestat la CCR, legea lustraţiei

Legea Lustraţiei, votată pe 28 februarie de Parlament, ce prevede trecerea pe linie moartă a românilor ce au deţinut funcţii publice în perioada comunistă, va fi contestată la CCR de Înalta Curte şi CSM.

Secţiile Unite ale instantei supreme au decis, miercuri, sesizarea Curtii Constitutionale a României privind neconstitutionalitatea unui articol din Legea lustraţiei.

Contestarea survine ca urmare a sesizărilor primite de la două asociaţii profesionale de magistraţi şi de la procurorul general al României.

Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi procurorul general al României au notificat ICCJ cu privire la posibile articole ce încalcă Constituţia României, din legea lustraţiei.

Miercuri, plenul Consiliului Superior al Magistraturii, întrunit în şedinţă extraordinară,  a decis ralierea la demersului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind contestarea legii lustraţiei.

Parlamentul a adoptat Legea lustratiei in 28 februarie, în absenţa Opozitiei, care se află în grevă parlamentară.

Printr-un amendament propus de UDMR la votul în plen, în categoria persoanelor lustrabile au fost introduse şi cele care au avut calitatea de procuror în regimul comunist.

Legea lustraţiei prevede ca persoanele care au deţinut funcţii de demnitate publică în regimul comunistă să stea pe bară 5 ani de zile.

Dacă legea se aplică în forma ei actuală, Livia Stanciu, Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi demisă din funcţie, întrucât în perioada comunistă a fost procuror.